Novosti

Sopranistica Marija Vidović u pratnji Zagrebačke filharmonije oduševila publiku na koncertu “Viva Mexico!”

Sopranistica Marija Vidović u subotu je održala solistički koncert pod nazivom “Viva Mexico!” i oduševila publiku u Lisinskom.

U pratnji Zagrebačke filharmonije kojom je dirigirao maestro Jan Latham-Koenig, Marija je izvela dobro poznate skladbe meksičkih skladatelja, “Intima” Tate Nacho i “Jurame” Marie Grever, prve meksičke skladateljice koja je stekla svjetsku slavu i “Granada” Augustina Lare za čiju je izvedbu dobila ovacije publike, te skladbu španjolskog skladatelja Emanuela de Falle “Siete canciones populares”. Dugotrajni pljesak oduševljene publike vratio je sve izvođače na scenu, a daleki Meksiko pozdravljen je tradicionalnom pjesmom “Ljubav se ne trži” uz koju su mnogi zapjevali.

“Pripreme za ovaj koncert su bile poprilično izazovne jer smo neke partiture morali nabavljati iz Mexica. Probe s maestrom Latham – Koenigom uvijek su intenzivne. On je dirigent s velikim iskustvom. Dosta vremena je radio s orkestrima u Meksiku i imao jasnu viziju kako izvesti ovaj poseban program. Meksiko zauzima jedno posebno mjesto u mom srcu i jako volim tu zemlju i njezine ljude. Ta moja veza dosta je čvrsta i iz razloga jer sam imala priliku surađivati s odličnim meksičkim umjetnicima, najviše s velikim svjetskim tenorom i maestrom Franciscom Araizom kojem jako puno dugujem i od kojeg sam puno toga naučila. Bila sam sretna što je dvorana bila puna i što je sve proteklo sjajno. Latinoamerički plesni ritmovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim pa je čak  i maestra, koji je strogo klasični dirigent, ponijela atmosfera u dvorani”, rekla je nakon koncerta Marija Vidović.

Foto: Filip Bušić

Da je Meksiko uistinu poseban potvrdio je i dirigent svjetske karijere, Jan Latham-Koenig.

“Bilo je zaista sjajno. Radio sam šest godina u Mexico Cityju kao umjetnički direktor te sam s repertoarom jako dobro upoznat i jako ga volim. Pun je energije, ali ne histerične, nego onako meksičke. Drugačiji je od naprimjer talijanska tarantelle ili ‘presto furioso’, pun je smirujuće energije što je čudesno”, rekao je maestro Jan Latham Koenig.

Osim vokalno instrumentalnih skladbi, Zagrebačka filharmonija izvela je i nekoliko vrlo popularnih instrumentalnih latinoameričkih skladbi, a ovaj koncert bio je prvi u nizu koncerata Off ciklus-a Zagrebačke filharmonije.

Foto: Filip Bušić

 

348 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail