Top novosti

Šimun Matišić Sextet održao koncertnu promociju albuma “Invocation” i “Tribute to B.P.”

Nakon što je prošli tjedan osvojio čak 3 Porina, i to u kategorijama Najbolji album jazz glazbe, Najbolja skladba jazz glazbe te Najbolja izvedba jazz glazbe, vibrafonist Šimun Matišić i njegov sekstet održali su u Tvornici kulture koncertnu promociju studijskih albuma “Invocation” i “Tribute to B.P.”.

Ovom su prilikom svi prisutni mogli svjedočiti muziciranju kakvo se rijetko gdje može čuti, i to u režiji hrvatske jazz elite: Šimuna Matišića na vibrafonuMatiju Dedića za klaviromDavora Križića na trubiMarija Bočića na saksofonuZvonimira Šestaka na kontrabasu te Krunoslava Levačića za bubnjevima. Vidno raspoložena šestorka izvela je odabrane skladbe s posljednja dva Šimunova albuma, među kojima su “Invocation”, “How Would It Be If It Had Been Different”“Amok”“Valse for Jazz Mama” i “Green Lobster Dream”, a majstorski odsvirane solo dionice svaki su put bile popraćene gromoglasnim pljeskom.

Uvijek je lijep osjećaj dobiti nagradu od struke i čuti da se ljudima nešto sviđa, iako sam mišljenja da publika ne mora biti niti malo glazbeno obrazovana da bi im se koncert svidio. Porin kao takav veliko je priznanje meni i svim mojim kolegama koji su sudjelovali na prethodna dva albuma. Nadam se da je publika večeras uživala kao što smo uživali i mi na pozornici“, izjavio je Šimun Matišić.

Album Invocation objavljen je 2018. godine, a Šimun Matišić već je kao dvadesetdvogodišnjak na svom autorskom prvijencu okupio hrvatsku jazz elitu, lansiravši se u sami vrh domaće jazz scene. O Šimunovoj naobrazbi, kvaliteti i skromnosti najbolje svjedoče riječi Matije Dedića s kojim je 2016. godine objavio sjajan album “Fortune Smiles”: “Pozitivan je i pošten, nevjerojatno talentiran, a posjeduje ozbiljnu glazbenu naobrazbu. Iako je mlad, zbog svega navedenog imam priličan respekt prema njemu. Vjerujem da će jednoga dana otići izvan granica Hrvatske – mogao bi ostvariti lijepe rezultate.

CD i blu-ray izdanje “Tribute to B.P.” objavljeno je prošle godine u čast Šimunovom mentoru i velikanu hrvatske i svjetske jazz scene – Bošku Petroviću. Baš kao i na spomenutom prvijencu, Šimun je okupio vrhunsku postavu glazbenika s kojom je odsvirao neke od najpoznatijih Boškovih skladbi, a uspješnicama kao što su “With Pain I Was Born”“Django”“Valse for Jazz Mama” i “Green Lobster Dream”, pridodana je i autorska skladba “In Grožnjan, After All These Years”, koja zaokružuje priču o doživljajima iz poznate Boškove škole jazza u Grožnjanu.

Foto: Matej Grgić/JazzHR

217 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail