Novosti

Rock pioniri Crni biseri dobili kompilaciju iz edicije “Greatest Hits Collection”

Novo izdanje iz edicije “Greatest Hits Collection” donosi najveće hitove pionira regionalne rock and roll scene, beogradskih Crnih bisera. 

Nastali su 1963. godine u Beogradu, a osnovali su ga Goran Vukićević (gitara, klavir), Dragan Krcko Jovanović (bubnjevi) i braća Božović, Ivan (gitara) i Slavko (saksofon). Uskoro im se pridružuje basist Vladimir Janković Jet (nadimak je dobio po basisti grupe The Shadows Jetu Harrisu), a potom i pjevač Radan Valčić. U toj postavi ostaju do jeseni 1965. godine kada braća Božović napuštaju Crne bisere u koje dolazi novi gitarist Zoran Petković. Upravo u toj postavi snimaju svoj prvi EP u izdanju najveće diskografske kuće ovih prostora – Jugotona. Pjesme s tog EP izdanja se nalaze upravo na ovom CD-u. Osim obrada na ovom izdanju se nalazi i Jetova autorska pjesma “Ne odlazi”, ujedno i jedna od prvih autorskih snimljenih na nosaču zvuka.

Crni biseri su osvojili prvo mjesto na drugoj Gitarijadi održanoj u Hali Beogradskog sajma. Drugi EP snimili su s pjevačem Nenadom Dukićem Dukom, a pjesme s tog izdanja se također nalaze na CD-u. Dukić se nije dugo zadržao u bendu, u Bisere se ponovno vraća Valčić, a nakon njegovog odlaska novi pjevač postaje Dragan Rajičević. Njegov nasljednik je Branislav Cile Živančević koji će ostati u bendu do kraja, 1980. godine. Crni biseri su službeno prestali s radom 1. siječnja te godine. Tijekom karijere objavili su 13 singlova, 3 EP izdanja i jedan LP.

Album “Crni biseri – Greatest Hits Collection” objavljen je za Jugoton-Croatia Recordsa, a u prodaji je za sada u beogradskoj prodavaonici te na Jugotonovom webshopu.

1041 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail