Top novosti

Rekordna 61 nominacija izvođačima Croatia Recordsa za nagradu Porin!

Izvođači Croatia Recordsa odnijeli su ukupno 61 nominaciju za najveću glazbenu nagradu Porin, što je čak 50% svih nominacija.

Najviše puta pročitano je ime Urban&4 (Croatia Records/Cepelin Media). Album “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija – Live at Lisinski” nominiran je u sljedećim kategorijama: Najbolji aranžman (“Sutra ćemo pričati”; Ante Gelo), Najbolja produkcija (Ante Gelo i Goran Martinac), Najbolja snimka (ton majstor Goran Martinac), Najbolji koncertni album (producenti Ante Gelo i Goran Martinac) i Najbolje likovno oblikovanje (Tomislav Torjanac). Pjesma “Iskra” nominirana je za pjesmu godine, najbolju izvedbu grupe s vokalom i najbolji video broj (Milica Czerny Urban/Damir Urban). Ovim nominacijama Damir Urban i njegova Četvorka još jednom potvrđuju nevjerojatan niz sjajnih glazbenih izdanja kojima su svrstani među sâm vrh najuspješnijih glazbenika u Hrvatskoj.

Popularni hrvatski rockeri Opća Opasnost s albumom “Karta do prošlosti” nominirani su u kategorijama Album godine, Najbolji album rock glazbe, Najbolja produkcija (producent Branimir Jovanovac Bani) i Najbolja snimka (ton majstor Branimir Jovanovac Bani), a s naslovnom pjesmom i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Opća Opasnost imala je sjajnu 2019. godinu i osim albuma na CD-u i vinilu obilježena je brojnim koncertima, a vraćanje nešto žešćem zvuku ispostavio se kao odličan potez koji je oduševio publiku.

Rijetkost je u povijesti Porina da je za najbolji domaći album nominirano izdanje s pjesmama na engleskom jeziku. Za to je zaslužan J.R. August, kantautor svjetskog kalibra koji je nominiran u 5 kategorija, s debitantskim albumom “Dangerous Waters” za Album godine i Najbolji album alternativne glazbe, s pjesmom “Crucify Me” za Najbolju mušku vokalnu izvedbu i Najbolji video broj (redatelj Filip Gržinčić), te kao Novi izvođač godine. Rijetko se kad dogodilo da je novi izvođač ujedno nominiran i u velikom broju drugih kategorija, stoga je jasno kako je riječ o vanserijskom talentu kojeg su prepoznali publika i struka, a vrijeme je da ga upozna i svijet.

Postalo je pravilo da zadnjih godina Porinove nominacije ne mogu proći bez najveće hrvatske pop zvijezde Mije Dimšić koja je nominirana u četiri kategorije. Njezina suradnja s Markom Toljom na pjesmi “Sva blaga ovog svijeta” nominirana je za pjesmu godine, najbolju vokalnu suradnju i najbolji aranžman (autori Ante Gelo i Vjekoslav Dimter), dok se pjesma “Ovaj grad” našla među nominiranima za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Suradnja s Markom Toljom prvi je Mijin duet koji je odmah po izlasku osvojio srca publike, zasjeo na sve hrvatske top liste i tamo se zadržao sve do danas.

Foto: Mare Milin

Nekoliko izvođača Croatia Recordsa imaju tri nominacije, a u tu kategoriju svrstavaju se glazbeni velikani Gabi Novak, Tihomir Pop Asanović i Zagrebački gitarski trio. Gabina pjesma  “Sanjaj jedini” nominirana za najbolju žensku vokalnu izvedbu, najbolji aranžman (autori Fedor Boić i Ante Gelo) i najbolju snimku (ton majstori Fedor Boić, Goran Martinac i Ante Gelo). Povratnički album “Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love” Tihomira Popa Asanovića nominiran je za najbolji album klupske glazbe i najbolju produkciju (producent Duško Mandić), dok je pjesma “Noć u klubu” (ton majstor Duško Mandić) nominirana za najbolju snimku.

Dvije nominacije imaju Vanna i Bang Bang kojima potvrđuju kako Hrvatska ima nevjerojatnih ženskih vokala koji sve više dolaze do izražaja. Album “Izmiješane boje” (producenti Goran Kovačić i Ante Gelo) Vanne nominiran je za album godine i najbolji pop album, a u ovoj kategoriji nalazi se i “Mol. 2” (producent Hrvoje Prskalo) grupe Bang Bang, dok se pjesma “Superstar” nalazi među nominiranima za najbolju izvedbu grupe s vokalom.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominiran je “C’est la vie (acoustic)” grupe Colonia (producenti Boris Đurđević i Dragan Brnas) koja je predstavila svoje najveće hitove u akustičnim aranžmanima. Lu Jakelić nominirana je za novog izvođača godine, a nominacija dolazi nakon sjajnog debitantskog studijskog albuma “Sve o čemu sam šutjela”. U kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba nominiran je Damir Kedžo (“Srce mi umire za njom”), a za najbolju žensku vokalnu izvedbu mlada Antonela Doko (“Tako kažeš”).

U kategoriji Najbolji album folklorne glazbe prednjače izdanja Croatia Recordsa, “Poslušajte ljudi glasa ovoga” Folklornog ansambla Linđo (producenti Enes Omerčahić i Vedran Ivanković) i “Teci Slavonijo moja” Ženske vokalne skupine Đakovčanke (producenti Tomislav Radičević, Željko Nikolin i Tihomir Ivanetić). Ista je situacija i u kategorijama Najbolji album klapske glazbe i Najbolji album tamburaške glazbe. Nominirani su “53. Festival dalmatinskih klapa Omiš – nove skladbe” i “Dite” klape Armorin, odnosno “14. glazbeni festival ‘Šokačke pisme’ Županja 2019.” i  “Romanse” Dika (producenti Marinko Blažinkov, Stjepan Đurković, Mario Mihaljević, Danijel Cerančević, Zvonimir Rukavina i Darko Kujundžić). Još jedna klapa odnijela je nominaciju za Porin, klapa Kaše s albumom “Tezoro” (producent Vicko Dragojević) u kategoriji Najbolji album pop-folklorne glazbe.

Croatia Records svake godine objavljuje i veliki broj albuma klasične glazbe, a ovoga puta za 27. nagradu Porin nominiran je Zagrebački gitarski trio (“35 godina”) (producenti Darko Petrinjak, Goran Listeš i Ištvan Romer) u kategoriji Najbolji album klasične glazbe. Za najbolju skladbu klasične glazbe nominirana je “Bruno Vlahek: Toccata” s izdanja Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale Edmunda Andlera-Borića. Za najbolje izvedbe klasične glazbe nominaciju su odnijele skladbe “Alfi Kabiljo: Guslač na ulici” Anđelka Krpana i “Johann Sebastian Bach: Trio sonata BWV za dvije gitare i kontrabas – adagio” Zagrebačkog gitarskog trija koji je za izdanje “35 godina” nominiran i u kategorijama Najbolja snimka albuma klasične glazbe (ton majstori Alan Šnajder i Božidar Pandurić) i Najbolja produkcija albuma klasične glazbe (producenti Darko Petrinjak, Goran Listeš i Ištvan Romer).  Jedno od najboljih dječjih izdanja 2019. godine je “Magic Musical s Mijom Negovetić” Olja’zz Music Factoryja (producent Olja Dešić) koji je nominiran za Porin u kategoriji Najbolji dječji album.

S obzirom na veliki katalog Jugotona i Croatia Recordsa kategorija Najbolji tematsko-povijesni album također je nezaobilazna za veliki broj reizdanja i kompilacija posvećenih nekim od najve,ćih glazbenika naših prostora. Tako su ove godine za Porin nominirani albumi “Arsen Dedić: Rane godine (kronologija 1962. – 1964.)” autora Siniše Škarice i “Baretov blues 21. stoljeća” Aleksandra Dragaša. U kategoriji namijenjenoj duhovnoj glazbi, album “Uskrs fest 2019.” (urednik Slavko Nedić) nominiran je za najbolji album popularne duhovne glazbe.

“22. Dalmatinska šansona Šibenik”, “59. Splitski festival – festival zabavne glazbe 2019.” i “66. Zagrebački festival” nominirani su za najbolje albume s raznim izvođačima, a u konkurenciji za najbolji koncertni album je uz “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija – Live at Lisinski”“Amira Medunjanin – Live at Arena” (Croatia Records/Cepelin Media; producenti Ante Gelo i Goran Martinac). Pjesma “Što te nema” Amire Medunjanin nominirana je u kategoriji za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Kategorija za najbolji instrumentalni album (izvan jazz i klasične glazbe) je ove godine dosta atraktivna, a među nominiranima su “Dražen Pavin – Dreams” (Croatia Records / Multi Music Media; producenti Zoran Švigir, Dražen Pavin i Šima Jovanovac) i “Ivan Pešut – Timeline” (producent Ivan Pešut) koji je dobio nominaciju i za najbolju izvedbu (skladba “Phoenix”).

Dodjela 27. glazbenih nagrada Porin bit će upriličena u Rijeci (Centar Zamet) 27. ožujka.

 

2673 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail