Top novosti

Primadona Marija Vidović uživo predstavila pjesme s novog albuma “Međimurje”

Novi studijski album “Međimurje” sopranistice Marije Vidović od danas je u prodaji. Sam naslov sugerira da je album posvećen upravo međimurskom kraju i popevkama koje ove godine obilježavaju svoju 50. obljetnicu

Ovim albumom prije svega želim odati počast svom rodnom kraju i iskoristiti ovu zlatnu 50. jubilarnu godinu za međimursku popevku kao lijepi povod za njeno predstavljanje na internacionalnom nivou u totalno novom umjetničkom ruhu, nakon što je već dobila svoje veliko priznanje od UNESCO-a za nematerijalnu kulturnu baštinu, 2018. godine. Nikad se nisam ljepše i s više veselja pripremala za neki projekt kao za ovaj. Dugo sam ga sanjala i dugo sam maštala o tome. Osjetila sam veliku potrebu posvetiti vrijeme i ljubav našim međimurskim popevkama, zato što sam osjetila neku posebnu povezanost s tim našim tradicionalnim blagom! S puno poštovanja pristupala sam našim pjesmama još u djetinjstvu, a kad sam se zaljubila u izvođenje jedne od najtežih disciplina u našem klasičnom repertoaru za pjevače: Lied ili pjesma, znala sam da ću jednog dana moći staviti krunu na naše međimurske popevke koju one  zaista zaslužuju“, objasnila je Marija.  

Marija Vidović za svoj je novi album odabrala dvanaest najljepših međimurskih pjesama, devet tradicionalnih i tri autorske koje je povezala u jednu dramsku radnju. Album započinje pjesmom “Mura, Mura” jer odrastanje uz dvije rijeke, Muru i Dravu, vraća Mariji najljepše uspomene iz djetinjstva. Slijede “Međimurje, kak si lepo zeleno”, “Kaj, kaj, kaj”, “Ljubav se ne trži”, “Nega sonca nit meseca”, “V Kotoribi cug mašina fučnula”, “Međimurje, moj drogi je dom”, “Marica je fajn snešica”, “Primem pero”, “Dremlje mi se, dremlje”, “Dej mi Bože, oči sokolove”, a niz završava pjesmom “Hote s menom”, autora Martina Srpaka.  

Glazbeni producent albuma je prof. dr. sc. Ivo Josipović, profesor, autor i pedagog  koji se nametnuo kao logičan izbor za suradnju i to dugoročnu. Njegovo stručno vodstvo i iskustvo uvelike su pomogli Mariji pri snimanju pjesama, a završni komentar dao je i umjetnički direktor cijelog projekta, Pro. Dr.h.c. KS. Francisco Araiza, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih tenora i pedagoga te Marijin mentor. Aranžmane za sopran i simfonijski orkestar i na ovom albumu potpisuje ruski skladatelj Alex Pashkov koji je s Marijom surađivao i na njenom prvijencu “Christmas Classics”.

Razlika između skladatelja i aranžera može se ukratko objasniti. Aranžer prikazuje život uljepšavanju stvarnosti, dok skladatelj uvijek pokazuje istinu života. Međutim, nikada nisam bio toliko blizak životnoj istini kao kad sam radio na tim pjesmama. Ovaj me materijal pretvorio u pravog skladatelja na čemu sam vrlo zahvalan dragoj Mariji Vidović, kojoj je posvećen ovaj opsežni niz obrada na teme hrvatskih narodnih pjesama“, rekao je Pashkov

Prvi službeni singl i spot kojim je Marija najavila novi album je tradicionalna pjesma “Ljubav se ne trži” koja je u Marijinoj zadivljujućoj interpretaciji i simfonijskom aranžmanu dobila posve drugu dimenziju. Svih dvanaest pjesama Marija je otpjevala uz pratnju članova Varaždinskog komornog orkestra kojim je dirigirao Matija Fortuna, a snimljen je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz tonske snimatelje Kristijana Kiternaša i Tomislava Guščića, zatim Gorana Martinca (Croatia Records Studio) koji je radio miks i mastering, fotografije Josipa Regovića te Anu Luketin Farhenwald zaduženoj za likovno oblikovanje albuma, zaokružen je još jedan hvalevrijedan projekt Croatia Records. 

Premijerno sve pjesme s albuma Marija Vidović je u pratnji Varaždinskog komornog orkestra izvela sinoć u atriju Starog grada Čakovca na koncertu “Međimurje, tak imam te rad” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike

Prof. dr. sc. Ivo Josipović u najavi koncerta između ostalog je rekao: “Danas nisam političar pa mogu pričati bajke. Ovo je bajka koja se priča sa osjećajima, svaka pjesma ima svoju dramaturgiju koju prate odlični aranžmani, a pričaju  se jezikom glazbe. U to će vas uvjeriti sjajna primadona Marija Vidović i svi glazbenici na sceni. Međimurje je strasno i veselo u što ćete se uskoro i sami uvjeriti. Navik živi narod koji živi pošteno i lepo – neka nam bude slogan večeras.

FOTO: Josip Regović

895 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail