Novosti

Povodom 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog objavljena kompilacija s izborom njegovih najvećih djela

Skladatelj Vatroslav Lisinski u hrvatskoj je glazbenoj povijesti zabilježen kao tvorac prve hrvatske nacionalne opere “Ljubav i zloba”.

Glazbom se počeo baviti relativno kasno, a njegov skladateljski razvoj i obrazovanje usko su povezani s hrvatskim Ilirskim preporodom. Novi nosač zvuka prigodna je kompilacija snimaka iz arhive Croatia Recordsa kao podsjećanje na dvjestotu obljetnicu rođenja najdarovitijeg skladatelja Ilirskog peporoda.

Odabrana djela otkrivaju njegovu suptilnost i melodioznost, ali i važnost povijesne pozicije u kontekstu razvoja hrvatske glazbe . Nema dvojbe da su samonikli talent Lisinskog i njegova tragična sudbina intrigirali glazbene pisce, muzikologe, povjesničare, ali i predstavnike drugih profesija da se njime bave sve do danas, a svojevrsna je to potvrda umjetničke ostavštine Vatroslava Lisinskog u hrvatskom kulturnom prostoru. Na izdanju se nalaze neke od njegovih najuspješnijih popjevki (“Ribar”, “Dvije ptice”), dok su zborovi zastupljeni “Preljom” i budnicom “Prosto zrakom ptica leti”. Nadahnuti ofertorij “Cum invocarem” već je odavno postao dijelom repertoara mnogih hrvatskih zborskih ansambala, a od orkestralnih skladbi uvertira “Bellona” i idila “Večer” stekle su najveću popularnost.

Izbor skladbi Vatroslava Lisinskog možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 59 kuna te na digitalnim kanalima.

1427 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail