Novosti

Povodom 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog objavljen CD s ulomcima iz opere “Porin”

Životni put i djelo Vatroslava Lisinskog usko su povezani s ilirskim pokretom koji je u prvoj polovici 19. stoljeća i na glazbenoj sceni odigrao vrlo važnu ulogu.

Lisinskome je kao prvoborcu za naš nacionalni glazbeni izraz pripalo počasno mjesto među tvorcima hrvatske kulture, a tome je uvelike pridonio “Porin”opera u pet činova koju je Lisinski skladao na libreto Dimitrija Demetra. Opera je praizvedena 2. listopada 1897. na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a dokazala je neupitan talent Vatroslava Lisinskog, kako u ocrtavanju pojedinih karaktera i ugođaja, tako i u tumačenju dramatskih situacija. Posebno treba istaknuti vrlo uspješnu uvertiru koja se često izvodi i kao samostalni simfonijski stavak.

Povodom 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog Croatia Records objavila je izdanje s najvažnijim prizorima iz opere Lisinski, od dogovora na Kocelinovu dvoru do pobjede nad neprijateljem i pjesme slobodi. To su ujedno i najljepše stranice hrvatske glazbe ispisane u 19. stoljeću.

Izdanje “Porin – herojska opera u pet činova” možete kupiti po cijeni od 59 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

2728 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail