Top novosti

Parni valjak i kantautorica Pava dobitnici prvih ovogodišnjih nagrada Music pub

Dirljivom izvedbom pjesme “Zastave” s koncerta “Dovoljno je reći… Aki” održanog u zagrebačkoj Areni 26. ožujka 2022. počela je ovogodišnja dodjela najstarije hrvatske glazbene nagrade – Music pub koja se dodjeljuje još od 1992. godine i to u sljedećim kategorijama: najbolja pjevačica, najbolji pjevač, najbolja grupa, kantautor, najbolji album, najbolji videospot, pjesma godine i hit godine.

Posebne nagrade Moj prvi Music pub dodjeljuju se mladim glazbenicima, odnosno najboljoj mladoj pjevačici, najboljem mladom pjevaču i najboljoj mladoj grupi. Pri odabiru najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji su kriteriji nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost, te uspjeh na službenoj top-ljestvici Hrvatskoga radija.

“Moje zastave – uvijek su iste boje / Nad njima ljubav caruje / Moje zastave – nikad na pola koplja / Ljubav se ne predaje”…  “Nažalost, u 2022. godini više smo puta imali glazbene zastave na pola koplja”, emotivno je svoj Music pub počeo Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj Music puba, kultne emisije Drugog programa Hrvatskoga radija.
Prije nego što je Turki iznenadio prve goste ovogodišnjeg Music puba, Huseina Hasanefendića Husa i Marijana Brkića iz grupe Parni valjak, podsjetio je svoje slušatelje i goste na koncerte, “Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći… Aki”, onaj zagrebački, a zatim i onaj održan 25. lipnja, u – kako je istaknuo – prekrasnoj pulskoj Areni. Zatim smo čuli i dirljive prve snimke – izjave s tih koncerata. O Akiju su govorili: Tina Kresnik, Noa Rupčić, Filip Rudan i Kristijan Rahimovski.
“Ti su koncerti bili i dokaz koliko publika voli Akija, ali i pjesme Parnog valjka” rekao je Turki.
Pjesme “Ponovo” i “Stranica dnevnika” bile su tjednima na prvome mjestu top-liste Drugog programa HRA, a Turki se prisjetio i kako je Aki 2017. primio naslov počasnog građanina grada Pule, ali i kako su i Aki i Valjak podupirali “Memorijal Sergio Blažić – Đoser” i Ligu za borbu protiv raka. Svojim gostima Turki je otkrio i emotivan podatak kako su nove varijante pjesama, izvedene na koncertima, na primjer “Dovoljno je reći… Aki”, postale sastavni dio Drugog programa HRA. Konkretno, na službenoj top-listi Drugog programa Hrvatskoga radija bile su “Ljubavna”, koju je na koncertu otpjevao Dino Jelusić, “Dok je tebe”, koju su izveli Tina i Noa, “Nemirno more” u izvedbi Nine Badrić, “Samo da znaš”, koju je interpretirao Massimo, a na prvome mjestu dulje se vrijeme zadržala “Stranica dnevnika” koju je s Parnim valjkom izveo Filip Rudan.

“S tugom što sada Aki nije ovdje, a s velikim ponosom što sam imao čast upoznati, ugostiti u emisijama i zajedno s Valjkom dodjeljivati mu nagrade, Drugi program HRA i emisija Music pub za grupu godine 2022. proglašavam Parni valjak, a pjesmu “Ponovo” za hit 2022.”rekao je Turki pri uručivanju nagrada za grupu i hit godine.
“Stvarno?”upitao je Turkija vidljivo iznenađeni Hus. “Pa super. Iako su podvojeni osjećaji. ‘Ponovo’ je ljubavna pjesma s klasikom žala za prolaznošću vremena, a bogami i s ovom situacijom koja… (Uzdah), ma klincima je valjda svejedno, njima je gala, ali mislim, meni se čini da nikad gore vrijeme nije bilo nego sada. Duboko vjerujem da bi pjesma svejedno ostavila trag, no činjenica je da je to sad zadnja snimka s Akijem i sad to zvuči baš onako zloslutno. ‘S tobom bih ponovo kada bih mogao’, zato su mi podijeljeni osjećaji. Drago mi je da su je ljudi prihvatili, a opet osjetim tugu kad god se spomene pjesma upravo zato što je to zadnja s Akijem”, rekao je Hus.
“Hvala na tome kaj ste odlučili, ali i dalje je ovo problem. I dalje je ovo problem, što nam je prošla godina bila takva kakva jest”, istaknuo je Brk, a Hus je dodao: “Ja se nadam da ćemo ponovno zaslužiti tako neki epitet.”

Foto: Saša Huzjak

Najemotivnije dosad proglašenje dobitnika nagrade Music pub nastavilo se dodjelom nagrada Moj prvi Music pub koja je među ostalima otišla u ruke mlade kantautorice Pave.  U 2022. Pava, mlada glazbenica iz Mostara, osigurala je svoj prvi diskografski ugovor, objavila je prvi album te postigla radijski uspjeh pjesmama “Dopusti mi”, “Horizont” i “Slobodan”, koje su svoje mjesto našle i na službenoj top-ljestvici Drugog programa Hrvatskoga radija.
“Ajmeee! Puno vam hvala. Ja sam jako počašćena. Nisam ovo očekivala. Divno! Ajme, malo sam se počela tresti. Moj prvi Music pub. Ovo ide odmah na policu da svi živi vide. I čak je dobro što večeras dolazi moj bend u goste za postnovogodišnji božićni domjenak tako da ću veselje moći podijeliti s njima. Stvarno, puno vam hvala, evo baš mi ovo puno znači”uzbuđeno je nastavila Pava kojoj je Turki na kraju dodjele poželio još puno dobrih pjesma i koncerata.

Time je zaključen prvi dio 31. dodjele Music puba, najstarije glazbene nagrade u Hrvatskoj. Tko su ostali dobitnici nagrada, doznat ćemo 9. siječnja u emisiji “Music pub Zlatka Turkalja”, koja se s početkom u 14 sati emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija.

679 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail