Top novosti

Operna diva Dunja Vejzović u HGZ-u predstavila novi trostruki album

U Hrvatskom glazbenom zavodu predstavljen je trostruki album “Live Zagreb” koji sadrži do sada neobjavljene snimke nastupa svjetski ugledne hrvatske primadone, Dunje Vejzović.

U pitanju su nastupi sa Zagrebačkim solistima 1986., 1996. i 1997. godine, sa Zagrebačkim gitarskim trijom 1996. godine te sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem dirigenta Pavla Dešpalja 1985. godine.
“Toliko sam imala u karijeri posla da sam samo svoje snimke stavljala negdje u kut i sada kad sam imala nešto više vremena prilikom pospremanja uskrsnule su neke koje sam imala priliku i po prvi puta poslušati. Iako nisam uspjela doći do kvalitetnijih materijala, zahvaljujući tonskom majstoru Vjekoslavu Nježiću snimke s kasetica uspješno smo digitalizirali i pripremili za ovo izdanje”rekla je Dunja Vejzović i dodala kako su joj jako važne ove snimke nastale u njezinom rodnom gradu gdje je uvijek pjevala za dušu.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević

Našoj opernoj divi posebni su nastupi sa zagrebačkim umjetnicima: s Filharmonijom izvodi ulomke iz Verdijevih opera Gusar, Macbeth, Krabuljni ples i Moć sudbine uz dodatak izvedbe Ponchiellijeve skladbe “La Gioconda”.
“35 godina je prošlo od ove snimke sa Zagrebačkom filharmonijom, a nekolicina kolega koji su bili tada članovi rekli su mi da je gospođa Vejzović bila izuzetno precizna i nevjerojatan profesionalac. Drago nam je da je ova snimka i danas prepoznata te da krasi ovaj nosač zvuka, kao i što Republika Hrvatska i grad Zagreb imaju jednu ovakvu divu, što je zaista rijetkost”istaknuo je Mirko Boch, ravnatelj zagrebačke filharmonije.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Sa Zagrebačkim solistima izvodila je djela Pergolesija. majstora baroka Monteverdija, Händela i Purcella, te Respighija, dok je sa Zagrebačkim gitarskim trijom izvodila španjolske pjesme u obradama Darka Petrinjaka.
“Iako je prošlo 25 godina od vremena kada smo radili taj program još uvijek mi taj zvuk i njezin veličanstveni glas odzvanjaju ušima. Raditi s tako vrhunskom glazbenicom koja ima toliko umjetničkog iskustva iza sebe je jedinstveni doživljaj”naglašava István Römer iz Zagrebačkog gitarskog trija za koji je Dunja Vejzović imala posebne riječi hvale, a prisjetila se i velikog Gorana Listeša koji nas je nedavno, nažalost, prerano napustio.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević

Uz spomenute, na predstavljanju izdanja u Hrvatskom glazbenom zavodu prisustvovali su i drugi kolege i prijatelji umjetnici, a sve je izvrsno moderirao Zlatko Madžar:
“Jednostavno, gospođa Vejzović je jedinstvena glazbenica, ali i jedinstven čovjek. Taj cijeli skup njezinih umijeća, znanja i rezultat na pjevačko-pedagoškom području je nešto što se vrlo rijetko susreće i u većim kulturama od Hrvatske, a u smislu mnogoljudnosti i broja umjetnika. Nevjerojatno je da nakon tolikih godina, od vremena kada je studirala i diplomirala grafiku i pjevanje, njen žar stvaranja ne prestaje ni dan-danas.”

Trostruki album Dunje Vejzović“Live Zagreb”, popraćen je s bogatim sadržajima, njezinom biografijom, ali i isječcima glazbenih recenzija cijenjenih kritičara, dok ilustrirano likovno oblikovanje potpisuje Daniel Ille na fotografije Christiana Romanowskog.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Album je objavljen u zajedničkoj nakladi Croatia Recordsa i Nero Visiona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Možete ga kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, a dostupan je i na webshopu.

1230 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail