Novosti

Nova interpretacija “Šumske kraljice”, prve hrvatske opere za djecu skladatelja Franje Štefanovića, objavljena na CD-u

Prva hrvatska opera za djecu, “Šumska kraljica”, skladatelja Franje Štefanovića nastala je 1919. godine, a skladana je za soliste, dječji zbor i klavir.

Nova interpretacija pod ravnanjem Osječanke, dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković, uz pratnju osječkog glazbenika, klavirista Davora Dedića te uz sudjelovanje nekoliko solista, sopranistica i baritona, te članica zborova Instituta za zborsku glazbu “Polifonija” iz Osijeka, objavljena je krajem prošle godine digitalno na svim streaming servisima, a pod izdavačkom kućom Croatia Records, dok je od sada album dostupan i na CD-u.

Franjo Štefanović skladao je brojna djela klasične glazbe, ali su upravo ona rađena za djecu imala najveći značaj. Prema navodima muzikologa Josipa Andreisa, njegova je najveća zasluga što je prvi kod nas počeo pisati opere za djecu te se smatra začetnikom te vrste na ovim prostorima. Napisao je ukupno četiri takva djela: “U vilinoj gori”, “Šumska kraljica”, “Na Orlovgradu” i “Seoba Slavena”. Opera za djecu “Šumska kraljica” (1919.) je njegovo najpoznatije djelo. Riječ je o operi iznimne estetske vrsnoće, karakteristične pjevne melodioznosti s povremeno jedva čujnim prizvukom narodnih napjeva obojanih u romantičarsko harmonijsko ruho koja budi dječju maštu i potiče rano zanimanje djeteta za muziciranje.

Nova interpretacija “Šumske kraljice” je snimljena u Kulturnom centru Osijek 2021. godine, tonski snimatelj je bio Aleksandar Stanković koji je s Davorom Dedićem radio miks i mastering, dok je Dedić bio i producent cijelog projekta. Na snimanju su sudjelovali vrsni solisti, sopranistice Anja Papa i Ivana Medić te baritoni Karlo Miličević i Berislav jerković, dok su vile i patuljke svojim glasovima uprizorile Anamarija Bećarević, Donata Elez, Dora Feth, Ema Andrić, Erika Eđed, Helena Kosina, Iva Mihaljević, Karla Skender, Klara Matić, Lea Terzić, Lucija Kuleš, Maja Cvijanović, Marija Sajter, Nives Lazar, Paula Horvat i Una Vujnovac, članice zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija, Osijek. Izdavanju ovog albuma pomogli su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Kulturni centar Osijek. Sjajno likovno oblikovanje i ilustracije uz izdanje potpisuje Zdenko Bašić.

Album “Šumska kraljica” možete kupiti po cijeni od 13,50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili putem webshopa.

31 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail