Novosti

Nakon CD-a u prodaji i vinilno reizdanje kultnog albuma The Zagreb Jazz Quarteta

Krajem studenog prošle godine na CD-u je objavljeno reizdanje kultnog albuma “The Zagreb Jazz Quartet” Zagrebačkog jazz kvarteta, a sada je u prodaji i vinilna verzija albuma remasteriranog s originalnih magnetofonskih vrpci. 

Zagrebački jazz kvartet bio je jedan od najvažnijih, ali i najboljih komornih jazz sastava svih vremena i to ne samo naših prostora nego i u Europi, a prepoznat je i u svjetskim okvirima. Kako je napisao dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Jugotona, Dubravko Majnarić, uz reizdanje kultnog albuma “The Zagreb Jazz Quartet”:
“Zagrebački jazz kvartet sljednik je kvarteta Boška Petrovića osnovanog povodom održavanja Revije zagrebačkog jazza u jesen 1959. u Hrvatskom glazbenom zavodu. Kvartet je uspješno nastupao na mnogim europskim jazz festivalima te na najvećem američkom jazz festivalu u Montereyu. Već na Jugoslavenskom jazz festivalu na Bledu zamijetio ih je vodeći europski jazz kritičar Joachim-Ernst Berendt te najznačajniji europski jazz menadžeri i producenti Horst Lippmann i Fritz Rau što im je osiguralo nastupe s najvećim imenima svjetskog jazza. Nakon spomenutih uspjeha kvartet se praktički razišao 1966. godine odlaskom bubnjara Silvija Glojnarića na jednogodišnji angažman u RIAS Big Band Berlin. Nastupat će kasnije samo u prigodi godišnjica, među ostalim i u povodu 25. obljetnice trajno snimljene u izdanju Croatia Recordsa (op. a. tadašnji Jugoton)”. 

U prosincu prošle godine članovi kvarteta dobili su najveće diskografsko priznanje u HrvatskojMulti-platinum awarda Hrvatske diskografske udruge za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi. Priznanja je dobila legendarna postava: posthumno Boško Petrović (vibrafon), Davor Kajfeš (glasovir), posthumno Miljenko Prohaska (kontrabas) i Silvije Glojnarić (bubnjevi).

Vinilno reizdanje vratit će sve prave ljubitelje ovog glazbenog formata u godine kada je svjetska jazz scena imala i nevjerojatne predstavnike iz Hrvatske. Upravo je današnja, također sjajna generacija mladih narataja jazz glazbenika u Hrvatskoj nastala na krilima ovog sjajnog izdanja i ovih sjajnih glazbenika.

Vinil “The Zagreb Jazz Quartet” u prodaji je po cijeni od 149 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u našem webshopu.

413 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail