Novosti

Najveći hitovi tamburaške glazbe pridružili se novoj ediciji Croatia Recordsa – 101 hit

Tambura kao instrument sigurno je jedna od najvećih glazbenih ostavština naših krajeva, a tamburaška glazba kao proizvod ljudi zaljubljenih u ovaj instrument, tradiciju i kulturu postala je popularna na područjima Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i drugih područja Hrvatske, odnosno preko Zagorja i Gorskog Kotara skroz do Dalmacije, Istre i Kvarnera.

Razlog tome je upravo to što je u pitanju tradicionalna glazba s bogatom ostavštinom naših predaka koji su obitavali na našem području. S vremenom je popularna tamburica dobila i druge, takoreći neizvorne ili novokomponirane oblike, otišla u zabavnu i popularnu glazbu te tamo također ostavila dubok trag. Najveći hitovi izvorne tamburaške, ali i novokomponirane glazbe, odnosno takozvane pop tamburice našli su se na novom izdanju iz nove edicije Croatia Recordsa.

101 hit- tambure donosi presjek bogatog tamburaškog kataloga Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, od najvećih pjevača tog žanra poput Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Zvonka Bogdana i Borisa Ćire Gašparca, preko nezaboravnih tamburaških bendova kao što su Zlatni dukati, Slavonske lole, Zvona, Kristali, Najbolji hrvatski tamburaši, Mladi 6 i Patria, do bendova koji su obilježili pop tamburicu – Baruna, Gazda, Mejaša, Vranca, Bosutskih bećara, Džentlmena i drugih. Tu su i neke od najvećih dama tamburaške scene Marta Nikolin, Viktorija Kulišić Đenka i Cecilija, ali i oni kojima je tamburaška glazba bila samo dio bogate diskografije poput Ive Robića, Vice Vukova, Doris Dragović i Đuke Čaića. I oni kojima tamburaška glazba nije dio svakodnevice zapjevat će na hitove Inati se Slavonijo, Ne dirajte mi ravnicu, Vranac, U san mi dođu tambure, Vesela je šokadija, Sve je ona meni ili možda Zorica, Doživotno tvoj, Laži medene, Kada Sava krene prema Brodu ili pak zaplesati uz slavonski Bećarac ili neko tradicionalno kolo.

Sve ove činjenice dovoljno govore o tome koliko je tamburica postala popularna, kako na raznim svečanostima, slavljima i okupljanjima, tako i općenito u društvu i hrvatskoj javnosti pa i među brojnim Hrvatima koji se nalaze daleko u svijetu. Stoga je kompilacija 101 hit – tambure idealna za dobru zabavu i pokoju suzu ili osmijeh, ali i podsjetnik na bogata desetljeća tamburaške glazbe i katalog Jugotona, odnosno Croatia Recordsa kao izdavačke kuće koja je dugi niz godina objavljivala i promovirala, a i danas to čini za tamburašku glazbu i scenu.

101 hit – tambure donosimo na vaše moderne uređaje za slušanje glazbe, kao i dosadašnja izdanja iz edicije 101 hit (Rock, Tulum, 80-e). Potražite od sada najveće hitove tamburaške glazbe na svim vodećim svjetskim streaming servisima na linku ispod. Naslovnice svih izdanja edicije potpisuje Iva Vianello (Črčke).

3018 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail