Top novosti

Najavljene dvije izložbe u Beogradu posvećene novom valu

Godina 2021. definitivno je u znaku maestralnog novog vala čiji je procvat započeo THE kompilacijom “Paket aranžman” objavljenom 18. veljače 1981. godine za Jugoton.

40 godina kasnije Croatia Records reizdaje na vinilu ovo izdanje, kao i prve albume Šarla akrobate (“Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”), Električnog orgazma (“Električni orgazam”) i Haustora (“Haustor”). U pitanju su luksuzna reizdanja s bogatim popratnim sadržajima te najnovijim remasterom pjesama s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. CMC televizija je u suradnji s Croatia Recordsom početkom godine predstavila dokumentarni film “Novi val – 40 godina nakon” koji prati ova reizdanja, ali i druga novovalna zbivanja u tadašnjoj Jugoslaviji i upravo će ovaj film svoju svjetsku festivalsku premijeru imati u Beogradu na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje najavljeno u razdoblju od 19. do 25. travnja (Dom omladine).

Beograd će, baš kao i tada kada je nastala tzv. BAS scena (Beogradska alternativna scena), ponovno u fokusu imati novi val jer će u tom gradu biti upriličene čak dvije izložbe posvećene ovom briljantnom glazbenom pokretu, ali i “Paket aranžmanu”. Prva izložba zove se “Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021)”, a autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajn izložbe radio je Dobrila Stevanić, a organizator je JP “Beogradska tvrđava”. Izložba po prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa koji su tijekom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Briana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju “Paket aranžman”. Postav izložbe moći će se pogledati tijekom travnja i svibnja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umjetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, a otvorenje je upriličeno ovog četvrtka uz mladi garažni bend Šajzerbiterlemon. 

Povodom obilježavanja 40 godina novog vala Radio Beograd 202 u suradnji s Jugoton-Croatia Recordsom organizira izložbu “Tako je talasao novi talas”. Izložba se organizira u okviru Beogradskog mjeseca fotografije, a traje od 10. svibnja do 6. lipnja u Klubu RTS-a u Beogradu.

Proslava 40 godina novog vala, u sklopu koje je Croatia Records objavila 4 vinilna reizdanja, izazvala je veliki interes glazbene publike i ostatka javnosti da je prva i druga tiraža vinila rasprodana u rekordnom vremenu. Dobra vijest je kako je na putu i treća tiraža vinila koja bi u trgovine trebala doći krajem svibnja, iako je točan datum dolaska neizvjestan zbog epidemiološke situacije u Europi zbog koje su povećani rokovi proizvodnje vinila. Ova četiri reizdanja dostupna su za prednarudžbe u webshopu Croatia Recordsa po cijeni od 149 kuna. U prodaji je dostupno izdanje “Novi talas/val – 100 originalnih pjesama” koje je također dio proslave 40 godina novog vala, a cijena CD boxa je 99 kuna.

918 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail