Top novosti

Na Interliberu slikovnice u izdanju Croatia Recordsa te knjige Petra Pece Popovića i Željka Bebeka

Glazbenici su se našli u ulozi autora knjiga za najmlađe, a na to su ih potaknuli očinski osjećaji, odnosno njihova djeca i unuci u slučaju McCartneyja.

Slikovnice Vojka V, Damira Urbana i Sir Paula McCartneya jučer su predstavljene na Interliberu. Sajam knjiga bio je idealna platforma za takvo predstavljanje, a pokazuju to i reakcije brojne publike koja se okupila na pozornici paviljona 6. i doživjela par ugodnih iznenađenja tijekom promocije.

Najuspješniji hrvatski hip hoper Vojko V objavio je već dvije slikovnice, “Ne može” i “Kako to”, a stihovi su namijenjeni najmlađima s ciljem njihova razvoja i sazrijevanja. No, iako su za djecu, u njima se mogu pronaći baš svi. Jedna od slikovnica uči kako se kloniti od nevolja i što izbjegavati, a druga govori da svi mogu biti što god požele i kako to ostvariti. Sjajne ilustracije slikovnica potpisuje mlada Lucija Bužančić.

Svoju slikovnicu “Ludi Škarpa” predstavio je Damir Urban. Slikovnica je prožeta ilustracijama Tomislava Torjanaca, a objavljena u nakladi Croatia Recordsa. Nastala je prema ideji Urbanovog sina, sedmogodišnjeg Istoka Zole čija strast je crtanje. Ideja je, prema Urbanovim riječima, nastala jednoga jutra na putu od kuće do vrtića kroz razgovor s Istokom, a izrada slikovnice trajala je čak dvije godine. Urban je pozvao djecu na čitanje slikovnice i time oduševio prisutne. Dok je čitao slikovnicu klincima i klincezama, roditelji su bilježili te zlata vrijedne trenutke svojim kamerama.

Nakon Urbanove, predstavljene su slikovnice legendarnog Beatlea, Sir Paula McCartneyja “Hej, super Djedice” i njezin nastavak “Zelena podmornica Super Djedice”. U suradnji legendarne izdavačke kuće Penguin Random House iz Londona i Croatia Recordsa, uz višemjesečni rad slikovnice su prilagođene našem tržištu. Sadržaj je nadahnut McCartneyevim iskustvom super djedice svojoj unučadi, a slikovnice su namijenjene svim generacijama. Avanture likova u slikovnicama donose brojna iznenađenja, a nerijetke su reference na Beatlese. “Hej, super Djedice” ostvarila je sjajan prijem, a njezin nastavak oduševit će sve koji se odluče prolistati ju. Dio ovog projekta je i buđenje svijesti o kvalitetnom glazbenom sadržaju kod najmlađih članova našeg društva i širenje njihovog obrazovanja, razumijevanja glazbe i važnosti glazbenog izričaja.

Uz fantastične slikovnice, predstavljene su i knjige “Proleća u Topčideru”, “Tragovi u beskraju”, “Čuvar buvlje pijace” Petra Pece Popovića te autobiografija Željka Bebeka “U inat svima”. Prva knjiga legendarnog glazbenog novinara, urednika, izdavača, publicista i pisca, Petra Pece Popovića, govori o Beogradu, “Tragovi u beskraju” govore o Pecinim poznanicima iz svijeta glazbe koji su nas napustili posljednjih godina. Treća njegova knjiga, “Čuvar buvlje pijace” sačinjena je od tekstova o mjestima, sjećanjima i životu nekoga tko je rođen u jednoj zemlji i pokušava svoja sjećanja podijeliti s vlastitom generacijom. Najavio je i novu, četvrtu knjigu na kojoj trenutno radi.

Legendarni Željko Bebek bio je počašćen što je i on junak jedne knjige. Naime, njegova autobiografija objavljena je u izdanju Večernjeg lista, a koautor je Robert Bubalo. O knjizi su, osim njih, pričali direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac te urednik izdanja Žarko Ivković. Knjiga je nastajala skoro 4 godine zbog pandemijskih uvjeta, a interes za knjigu pokazao se velikim, što se dokazalo i na predstavljanju gdje se tražilo mjesto više. Bebek je, nakon promocije, uz pratnju benda otpjevao najveće hitove svoje dugogodišnje karijere. Oduševilo je to prisutne, a privuklo još veći broj publike koja je pohrlila prema pozornici paviljona.

Posjetite i u narednim danima štand Croatia Recordsa na Interliberu, koji se nalazi u paviljonu 6.

Foto: Goran Berović

664 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail