Top novosti

Matija Dedić dvosatnim koncertom oduševio rasprodani ZKM

Matija Dedić, naš proslavljeni jazz pijanist sinoć je oduševio publiku u prepunom ZKM-u koncertom koji je trajao puna dva i pol sata.

Povod za koncert u jednom od Matijinih najdražih koncertnih prostora bile su značajne obljetnice.

Kako je na samom početku objasnio Antun Tomislav Šaban, tajnik Hrvatskog društva skladatelja, rijetko kad se dogodi da jedan glazbenik u istoj godini obilježava nekoliko velikih obljetnica, a u Matijinom slučaju to je 25. godina rada jazz sastava “Matija Dedić Trio”, 50. godina njegovog života i 100. godina jedne od najvećih hrvatskih skladateljica Dore Pejačević kojom je Matija posebno fasciniran. Upravo je s njenim opusom, klavirskim minijaturama iz ciklusa “Život cvijeća, op.19” Matija započeo koncert.

Iako nas je Matija navikao na svoje pijanističke improvizacije, u opusu Dore Pejačević za takvo što nema mjesta. Njegove izvedbe njezinih djela već su od ranije dobile pozitivne kritike stručnjaka klasičarskog miljea, a sinoć su ponovo oduševile gotovo hipnotiziranu publiku. Prvi dio koncerta Matija je završio svojim sjajnim autorskim skladbama “Avivo”, “Furgotta” i “His Visit”.

Prije tri godine Matija je za svoj skladateljski rad dobio nagradu “Miroslav Sedak Benčić” Hrvatskog društva skladatelja jer je prepoznat kao glazbenik koji dostojanstveno predstavlja autorsku glazbu i daje velik doprinos promociji hrvatskih autora. U drugom dijelu koncerta na pozornici su mu se pridružili Krunoslav Levačić na bubnjevima i Žiga Golob na kontrabasu. Ovaj trio već punih 25 godina oduševljava svojim jazz opusom, a za ovu posebnu večer odsvirali su nekoliko Matijinih autorskih skladbi, skladbe Milesa Davisa i Freddiea Hubbarda.

Posebno iznenađenje večeri, koje je Matija vješto skrivao i od najbližih suradnika, bila je Lu Dedić koja je uz tatu otpjevala pjesmu “Zadnji sata ljeta”, autora Tvrtka Hreleca i Kristijana Beluhana. Ova pjesma nalazi se na Matijinom aktualnom albumu “Ladies” posvećenom posebnim ženama u njegovom životu. Jedna od njih je i naša glazbena diva Gabi Novak koja je s ponosom uživala u svakoj odsviranoj noti, a posebno je bila uzbuđena zbog prvog javnog nastupa svoje unuke.

Iako je Matija na samom početku rekao da se puno bolje izražava glazbom nego riječima, vrlo brzo je to opovrgnuo jer je publiku vješto provodio kroz program koncerta, a duhovitim komentarima na svoj račun i nasmijao.

Vrhunske izvedbe često popraćene pljeskom, odlično raspoloženi glazbenici i sjajna energija je ono po čemu će se pamtiti ova posebna koncertna večer koju nisu htjeli propustiti ni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Jelena Milić, veleposlanica Srbije u Hrvatskoj, Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, Jasmin Bajić, direktor Croatia Airlinesa, Dubravko Majnarić, dugogodišnji urednik Jugotona, Naima Balić, nekadašnja pročelnica za kulturu grada Zagreba, glazbeni kritičari Davor Hrvoj i Hrvoje Horvat, Ivana Husar, Lea Dekleva i mnogi drugi.

Fotografije: Matej Grgić za HDS/ZAMP

 

845 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail