Top novosti

Mate Grgat je Dalmatinac zauvik!

Mjestom rođenja mogao je biti alkar, izborom studija mogao je biti agronom, ali izborom srca on je tenor, klapski i solo pjevač. To bi bio najkraći opis osebujnog glazbenika Mate Grgata koji je na ovogodišnjem Splitskom festivalu debitirao solo izvedbom skladbe “Dalmatinac zauvik”, koja je osvojila nagradu za najbolji aranžman.

Splitski festival okuplja najbolje glazbenike i vokale koji njeguju mediteranski izričaj, a Matina pjesma, prema riječima znalaca, jedna je od onih koja će se pjevušiti cijeloga ljeta. “Dalmatinac zauvik i nećeš me prominit, Dalmatinac oduvik i nemoj mene za to krivit”, refren je skladbe za koju je stihove napisala Alka Vuica,  glazbu Marija Mirković, a nagrađeni aranžman Hrvoje Domazet. Stalni je to autorsko-producentski tim koji se ovoga puta, a shodno Splitskom festivalu i vrućim ljetnim danima, odlučio na melodiju koja će vas osvojiti romantičnom harmonikom i mandolinom, dok Matin vokal u cijeloj priči dolazi kao šlag na torti. Ispreplitanje izvrsnog vokala s mandolinom i harmonikom zvuči kao dobitna kombinacija i sigurno će biti rado izvođena i slušana skladba. Nastavljena je suradnja i s redateljicom Sandrom Mihaljević koja potpisuje videospot.

“Jako sam zadovoljan pjesmom. Baš je moja i to osjetim svakim taktom. Nadam se da je i publika Splitskog festivala prepoznala toplinu i emociju koju donosim”kaže Mate i dodaje“Alka, Marija, Hrvoje i Sandra sada su već nekako moj uigrani tim i to me jako veseli. Radimo puno, ali nas naš posao veseli i to se osjeti i vidi”. Kao mali volio je operu i imitirao Tri tenora, a operne tehnike pjevanja prvi puta je formalno otkrio dolaskom na studij agronomije u Zagrebu, kada upisuje i glazbenu školu “Vatroslav Lisinski”. Pjevao je honorarno u kazalištu Komedija, radio na nekoliko projekata u Hrvatskom narodnom kazalištu te s mnogim klapama: Sveti Luka, Falkuša, Fjabula, Batuda, Iskon, Delmati, More Split, Grdelin, Kampanel.

Mate Grgat se novim singlom ponovno ističe kao snažan, ali i emotivan vokal, vrijedan pozornosti, ne samo mediteranske, nego i puno šire publike. Njegov tenor već je osvojio publiku na dva festivala ovoga ljeta – na CMC festivalu u Vodicama i na Splitskom festivalu. Nastupi su pokazali da publika sve više grli njegov glazbeni izričaj, a on joj tu ljubav višestruko vraća svakom novom pjesmom. Ipak je on – Dalmatinac zauvik!

397 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail