Novosti

Ljerka Očić objavila šesti album iz ciklusa “Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja”

U prodaji je šesti album Ljerke Očić iz ciklusa “Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja” koji sadrži 19 skladbi talijanske orguljske glazbe iz razdoblja između 1750. i 1850. godine.

Album snimljen na orguljama Giuseppea Girardija iz 1864. godine koje se nalaze u Župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije u prekrasnom istarskom gradiću Grožnjanu, posljednji je album iz ovog pozamašnog ciklusa naše cijenjene orguljašice Ljerke Očić.

Ovaj ciklus nosača zvuka zamišljen je kao mala kronika hrvatske orguljske tradicije, svjedočanstvo o nasušnoj potrebi žitelja ove zemlje za glazbom koja je kroz povijest svakodnevno živjela i rasprostirala se sakralnim prostorima izuzetne ljepote. Hrvatska je prebogata vrijednim povijesnim orguljama koje su se razlikovale obzirom na podneblje u kojem su stvorene, u širokom spektru od onih kontinentalnih do mediteranskih. Ljerka Očić je u ediciji “Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja” odabrala šest instrumenata koji predstavljaju i Sjever i Jug u obilju sačuvanog instrumentarija. Izabrani instrumenti ulaze u kategoriju vrhunskih majstorskih ostvarenja na području orguljarstva u Hrvatskoj.

Šesti CD iz ciklusa “Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja” sadrži skladbe talijanskih kompozitora Giuseppea Gherardeschija, Giovannija Morandija, Andrea Lucchesija, Baldassarea Galuppija, Nicole Francesca Morettija, Giovannija Battiste Pescettija, Padre Davida de Bergama, Padre Giovannija Battiste Martinija te Pietra Morandija. Za besprijekoran zvuk na albumu bili su zaduženi Alan Šnajder i Božidar Pandurić, dok je likovno oblikovanje napravila Ana Luketin Fahrenwald.

Ljerka Očić, jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama i diljem svijeta, održavši preko 1300 koncerata. Djeluje kao redovni profesor orgulja, komorne glazbe i kolegija “Povijesna izvođačka praksa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Milka Trnina za 1993. godinu, te dvije nagrade Porin za najbolji album i najbolju solističku izvedbu koncerata J. S. Bacha (Bach Vivaldi) u 2000. godini.

2070 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail