Novosti

Klapa Kmeti predstavila videospot za pjesmu Ne pozabi dedovinu

Klapa Kmeti na okupu je od 2006. godine, a njihovo ime odražava njihovu osobnost povezujući neka prošla vremena s današnjim.

Druženje, prijateljstvo, pjevanje uz crkvena slavlja, ali i razne druge prilike i općenito ljubav prema zajedničkom pjevanju, rodili su ideju za formalnim stvaranjem Klape, jednog posebnog i prepoznatljivog glazbenog subjekta u Pregradi. Prva postava Kmeta, koja je danas djelomično izmijenjena, prijatelji su od djetinjstva, dolaze iz istog mjesta i od malih nogu pjevaju zajedno – prema njima, to je i definicija klape.

Godine 2013. Kmeti su počeli ozbiljnije raditi uz stručnog umjetničkog voditelja. Uskoro zatim osnivaju udrugu čime formaliziraju svoje ime te definiraju ciljeve svojega rada. Klapa broji deset članova, dosad su objavili dvanaest pjesama, a Ne pozabi dedovinu njihov je četvrti videospot. Autor glazbe i aranžmana je Siniša Miklaužić, tekst potpisuje Snježana Šoštarko, a redatelj spota je Josip Pokupec.

Prva i najpoznatija skladba Klape Kmeti je Stara klet. Riječ je o skladbi koja je još 2006. prihvaćena kao službena himna turističke manifestacije Branje grojzdja u Pregradi koja upravo ove, 2020. godine, bilježi polustoljetnu tradiciju. Ove godine također su održali najveći koncert do sada, Srčece moje koji je održan u veljači 2020. u Festivalskoj dvorani u Krapini te su tijekom proljetne karantene pobijedili i na nagradnom natječaju koji su organizirali INA i Opća Opasnost. Tom prigodom predstavili su svoju klapsku obradu hita Opće Opasnosti, Tvoje ime čuvam.

Kmeti će i u budućnosti njegovati kulturu i tradiciju zagorskog kraja, ali će i dalje nastojati vrijedno i kreativno obrađivati popularne skladbe te pisati i uglazbljivati vlastite.

741 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail