Novosti

Jedinstveni frankofonski bend iz Bihaća, Jall aux yeux, potpisao za Croatia Records i najavio novi album

Jall aux yeux (po naški žal-o-zje) dolaze iz Bihaća, a jedinstveni su po više toga; osim što dolaze iz Bosne i Hercegovine gdje stvaraju originalnu glazbu na francuskom jeziku, profil članova benda je različit, od profesora književnosti i jezika do profesionalnih glazbenika.

Jedinstvo ih veže u tome što su povezani kreativnošću i ljubavlju prema glazbi. Postoje od početka 2016. godine, iza sebe imaju veliki broj koncerata i jedan studijski album “Salutations du fond du monde”, a upravo su potpisali ugovor za najveću regionalnu diskografsku kuću Croatia Records kojim najavljuju i drugi studijski album.

S albuma su već otkrili nekoliko singlova: “Adieu” feat. Saša Antić & Migrants, “La Sérénade” feat. Nuška Drašček, “Qui a tué (béni ou maudit)?” i aktualnim “Il était une fois” koji je obrada pjesme koja čini soundtrack filma “Dogodilo se na današnji dan” (1987) srpskog redatelja Miroslava Lekića sa Žarkom Lauševićem i Srđanom Todorovićem u naslovnim ulogama. U filmu je izvodi fiktivni bend Vikonti. Pjesma je snimana kod Nemdžada Alića (studio Amadeus), a za nju je rađen i videospot. Kameru je držao Džemal Ćatić Đema, dok je za montažu zaslužan Alen Ćatić Pigi. Spot je plesnim pokretima uljepšala bihaćka plesačica Adna Kujundžić.  

Glazba, tekstovi i aranžmani izvorno su djelo članova grupe. Tekstovi se naslanjaju na djela francuskih književnih klasika, ali također govore o ljubavi, osobnim odnosima, socijalnim temama itd. Glazba je mješavina različitih utjecaja koje svaki pojedini član benda donosi iz vlastite glazbene pozadine, a uključuju: pop, rock, indie, folk, punk, dance, jazz… Sve to pruža ovom bendu jedinstvenu draž koja je u određenom trenutku retro, ali opet suvremena, melankolična, emotivna i vesela… Od sada su na streaming servisima dostupna zadnja četiri singla, dok će njihov prvi album “Salutations du fond du monde” uskoro također osvanuti na streamingu.

“Nadamo se jednoj lijepoj i plodnoj suradnji s Croatia Recordsom, a i dalje ćemo raditi ono što najbolje znamo. Mi smo inače dosta proračunati, a s druge strane smo megalomani. Tako da smo gledali dva faktora kad smo krenuli raditi glazbu, da dođemo do što više publike, a da imamo manju konkurenciju. A engleski nam se nije smatrao baš probitačnim. Tako da smo proračunat bend”, kaže Jure iz Jall aux yeuxa.

Bihački Jall aux yeux je upravo ono što je nedostajalo regionalnoj glazbenoj sceni, naizgled nespojivi, a u konačnici briljantni i iskreni. Jednom bosanskom riječju rečeno savršénstvo ili s francuske (naočigled) dvije riječi – la perfection.

1330 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail