Novosti

Iz bogate hrvatske glazbene baštine splitski Stivideni izdvojili su – Najljepše hajdučke pjesme

Satirička country-rock grupa Stivideni predstavlja 22 junačke pjesme iz svog bogatog opusa za The Best of Collection ediciju. 

Ovaj kultni splitski bend nikada se nije libio detektirati društvene iščašenosti i ugraditi ih u svoje pjesme od kojih su mnoge postale i doslovno -narodne. Tematski rastegnuti od kritike pretjeranog konzumerizma i društvene dekadencije, preko neiscrpnog izvora nadahnuća u bezbrojnim ispadima ljudske gluposti koja nas okružuje, pa sve do jednostavnih ljubavnih priča, Stivideni su uvijek inzistirali i na kabaretskoj vizualnoj prezentaciji vlastitih djela. Zbog toga su njihovi koncerti, njihovi TV spotovi, ali i obična TV gostovanja uvijek bila atraktivna, ali i provokativna na njihov osebujan, stividenski način.
“Ići mići”, “Stipe”, “Papadžo”, “Idemo na Bačvice”, “Urban Cowboy”, “Pu n’bide go wanna” i mnoge druge pjesme, osim boravka na vrhovima top ljestvica, i danas su poželjni brojevi na svakom boljem tulumu te su njihovi stihovi i melodije duboko uvriježeni u narodu. Svjesno podredivši svoje virtuozno sviračko umijeće funkciji pojedine pjesme, Stivideni jednako ležerno i dobro plivaju vodama rocka, jazza, šansone ali i tradicionalne dalmatinske pjesme.

S pjesmom “Kad god poželim” debitirali su na Melodijama hrvatskog Jadrana 1995. godine pod imenom Stiv i Den prezentirajući svoj tadašnji lirsko-akustički glazbeni izričaj široj javnosti u formi dua. Potaknuti velikim uspjehom pjesme, proširili su postavu ritam sekcijom i uzeli zajedničko prezime Stividen. Stiv, Den, Mama i L.P.I. Stividen pod tim brendom izdaju svoj prvi album “Po mojim stopama” za Croatia Records 1997. na kojem se nalazio i incidentni megahit “Ići mići” koji je poharao top ljestvice u Hrvatskoj te idejno i tematski okrenuo izvedbeni smjer benda prema vodvilju. Već sljedeći album “Čudo” u izdanju Orfeja 1999. godine, zbog numeroloških intervencija, prezentirali su kao Stivideni i tako je ostalo. Mala familija opako odvaljenih likova koja je 2001. za Millennium Music izdala album “Stividenska posla” i odsvirala preko 600 koncerata u rasponu od kluba do stadiona, uređivala i vodila vlastitu TV emisiju na lokalnoj televiziji, a 2002. godine uredila i vodila novogodišnju emisiju za područje cijele Hrvatske za tadašnju TV Mrežu. Ni HTV nije bio imun na Stividensko umijeće stvaranja zabave pa su često gostovali u njihovim emisijama tipa “Sedma noć”, “Treća sreća” itd. Za sve one koji glazbeno djelo ne prihvaćaju paušalno, već imaju vremena, volje i energije za proučiti onu “što je pjesnik htio reći” tu su uvijek nasmijani Stivideni. Zafrkanti do zadnje.

Kompilacija hitova Stivideni – The Best Of Collection dostupna je na svim prodajnim mjestima webshopu Croatia Recordsa po cijeni od 49 kuna.

528 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail