Novosti

Hommage Wesu Montgomeryju i Johnu Coltraneu na vrhunskom jazz izdanju sastava ClassiCroatian Quartette + 2

ClassiCroatian Quartette + 2 ili Klasičnu hrvatsku četvortku+2 čine vrhunski glazbenici koji su odlučili snimiti hommage legendama jazz scene, gitaristu Wesu Montgomeryju i saksofonistu Johnu Coltraneu.

Na albumu Wes Meets trane sviraju Saša Nestorović (tenor i sopran saksofon), Hrvoje Galler (klavir), Saša Borovec (kontrabas), Šimun Matišić (bubnjevi), Željko Milić (bas klarinet) i Goran Cetinić Koća (gitara).

“U jazz krugovima postoji vrlo čvrsto uvjerenje da se Wes Montgomery pridružio Coltrane / Dolphy kvintetu u rujnu 1961. godine za vrijeme kalifornijskog dijela priprema za njihovu svjetsku turneju. U međuvremenu su, počevši od 21. prosinca 1961., u Van Gelderovu studiju snimili album ‘Ballads’, gdje su po prvi puta cijeli album snimili isključivo članovi klasičnog kvarteta Johna Coltranea osim izvedbe skladbe ‘It’s Easy to Remember’ u kojoj je sudjelovao Reggie Workman. Dakle, pouzdano se zna da su zajedno svirali dva tjedna na jazz radionici u San Franciscu te nastupili na Monterey jazz festivalu. Godinama su u istim krugovima kružile glasine o nekim Monterey snimkama, gdje je set sadržavao skladbe ‘My Favorite Things’, ‘Naima’ i ‘Impressions’. Postojeći podaci spominju da je Wes nekoliko puta svirao s kvartetom oko 1963. te kako je Coltrane želio da mu se Wes pridruži s Ericom Dolphijem. Vrlo rašireno je, također, mišljenje da Wes nije često nastupao s njima jer je smatrao da nije dovoljno dobar. Coltrane je jednom izjavio da je ponudio Wesu dugoročnu suradnju, ali ovaj nije pristao jer je želio stvarati vlastitu glazbu. Kao potvrdu o suradnji ovih velikana u DownBeatu 1995. objavljen je članak posvećen Wesu u kojemu McCoy Tyner spominje Wesovo sviranje s njima.”, piše Silvio Braica u tekstu knjižice izdanja.

Susret i suradnja Wesa Montgomeryja i Johna Coltranea, stoga, u jazz krugovima postaju kultni, a kako bi obilježili to razdoblje jazz povijesti Klasična hrvatska četvorka + 2 snimila je album Wes Meets Trane s 5 izvedbi skladbi Miles Mode, My Favorite Things, Naima, Impressions i Alabama, gdje pokazuju svoju maestralnost izvedbe, ali i virtuoznost, svatko na svojim instrumentima. Album je sniman u velikoj dvorani Glazbene škole “Josip Hatze” u razdoblju od 17. do 19. rujna 2019. godine. Album je snimao, miksao i masterirao Tomislav Unušić u koprodukciji sa Silvijom Braicom.

Album Wes Meets Trane možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

1096 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail