Novosti

Gold collection Željka Sabola od danas je u prodaji

U prodaji je novi dvostruki album u ediciji “Gold collection” na kojem se nalazi samo manji dio prekrasnih pjesama koje je napisao pjesnik, slikar i povjesničar umjetnosti Željko Sabol.

Rođen u Bjelovaru 28. studenog 1941. godine objavio je više knjiga pjesama, polemika i kritika, bio je kustos Gradskogh muzeja u Bjelovaruumjetnički voditelj galerije Forum u Zagrebu, urednik Likovne enciklopedije leksikografskg zavoda “Miroslav Krleža”, a glazbeni svijet pamtit će ga kao pop pjesnika čije su stihove uglazbili najveći skladatelji i otpjevali najpopluarniji pjevači i pjevačice.

“Sabol je pisao i za estradu. I da, naravno da se taj segment njegova stvaralaštva ne može ni po čemu mjeriti s onim što je pisao kao zreo, afirmiran, obrazovan i nadahnut pjesnik. Učiniti tako nešto značilo bi napraviti elementarnu metodičku pogrešku koja bi daleko više govorila o neupućenosti onoga tko ju je počinio, negoli o Sabolu samom. Ipak, preko tri stotine napisanih pjesama za gotovo sve najveće pjevačke zvijezde ondašnje jugoslavenske scene ne daje nam za pravo ignorirati ovaj impozantan opus koji obimom i kvalitetom, unutar zadanih okvira, priča priču o čovjeku koji očito nije bježao niti od lakših tema niti od načina izražavanja primjerenom lakonotnoj produkciji. Mora se priznati da je Sabol u tome kontekstu svoj posao obavljao gotovo pa savršeno, isporučujući tekstove koji su uz prigodnu glazbu redovito nalazili put do srca slušatelja. Iako, valja priznati i činjenicu da većina prosječnih pop – konzumenata vjerojatno niti danas ne zna da su Djevojka za jedan dan, Ostala si uvijek ista, Zagrljeni ili Samo simpatija – Sabolovi tekstovi. Razlog tome nesumnjivo leži i u činjenici da je njihov autor za svjetla pozornice redovito pisao, ali sam ih se klonio. Marljiv ali nenametljiv, ispada da je Sabol šlagere stvarao gotovo pa skrivećke zaogrnut mirnoćom i sigurnošću vlastite radne sobe, vodeći računa da mu uraci budu pismeni i da iako govore o nekim općim i jednostavnim istinama, barem u nadahnutijim trenucima, ne prelaze u banalnost koja bi bila teško probavljiva”napisao je Siniša Krpan, knjižničar informator bjelovarske knjižnice “Petar Preradović” u predgovoru knjižice albuma.

Dvostruki album Gold collection – Željko Sabol sadrži 37 najvećih hitova među kojima su “Djevojka za jedan dan”, “Pusti me da spavam”, “Stare ljubavi”, “Sve se vraća, sve se plaća”, “Samo simpatija”, “Ostala si uvijek ista”, “Zakuni se ljubavi”, “Zagrljeni”Arsen Dedić prvi je uglazbio Sabolove stihove “Pusti me da spavam” pjesmu koju je otpjevala Gabi Novak za svoju prvu dugosvirajuću ploču “Gabi”.

“Diskografija će ga uskoro pamtiti samo na tuđim kompilacijama koje su se nezaustavljivo množile od 1990-ih na ovamo, često ni ne sluteći koliko duguje njegovoj blagozvučnosti. Ono najmanje što može napraviti, ako ništa drugo povodom dviju obljetnica što padaju u ovoj 2021. – osamdeset godina od njegova rođenja i trideset godina otkako nas je iznenada tragično napustio – jest da se tom pop pjesniku lirske ljubavi i epske smrti konačno barem malo oduži pristojnim izborom s tridesetak uspješnica hrvatske popularne glazbe što su vladale 1970-ih, 1980-ih te početkom 1990-ih. Tim prije što po svojoj prirodi zimzelenog uspijevaju to in continuo, dakle i u ovo vrijeme, odudarajući ako ništa drugo vještinom i pismenošću od u međuvremenu namnoženih estradnih greenhorna”, napisao je Siniša Škarica u predgovoru izdanja.

Dvostruki album “Gold collection – Željko Sabol” podsjetnik je na izuzetnog pjesnika čije su pjesme obilježile cijeli naraštaj njegovih poštovatelja. Izdanje nabavite na našem webshopu i svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 99 kuna.

932 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail