Top novosti

Dvostruka kruna 15-ogodišnje karijere Amire Medunjanin – album “Ascending” i koncert u pulskoj Areni

U velikih 15 godina uspješne glazbene karijere Amira Medunjanin osvojila je srca mnogobrojnih koji su zbog posebnosti njenog izričaja i glasa kojim zadivljuje zavoljeli sevdah ili učvrstili svoju ljubav prema njemu.

Pet studijskih albuma i stotine koncerata širom svijeta učinilo je Amirino neobično glazbeno putovanje snom koji se sada čini itekako ostvariv. Nakon napuštanja sigurnog posla, u potpunosti se prije 15 godina posvetila promoviranju tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, a stavom da uvijek treba ići naprijed već godinama inspirira mnoge mlade glazbenike. Upravo je taj pomak naprijed bio inspiracija za njen novi studijski uradak “Ascending” koji predstavlja retrospektivu njenog cjelokupnog opusa, a koji će publici predstaviti na velikom koncertu u pulskoj Areni, 3. kolovoza, kada će nastupiti s vrsnim TrondheimSolistene sastavom iz Norveške.

Iako album sadrži neke već dobro poznate i objavljene pjesme snimljene u novim aranžmanima, ovo nije tek obična kompilacija. Na albumu “Ascending” nalaze se i pjesme koje Amira redovito izvodi na koncertima, a nikada se nisu našle niti na jednom izdanju, kao i nekoliko potpuno novih pjesama. “Ascending” sadrži deset pjesama koje su snimane u glazbenom studiju “Ora” u Trondheimu tijekom veljače 2018. godine, gdje je Amira imala priliku surađivati s vrsnim TrondheimSolistene. U istom tom razdoblju Amira je u suradnji s Bojanom Zulfikarpašićem snimila pjesmu “Nestaćeš iz mog života” u Abbey Road studiju u Londonu koja se također nalazi na albumu.

“ …Zaista sam sretna što imam priliku raditi s proslavljenim Solistima iz Trondheima. Nevjerojatan spoj glazbenog znanja i virtuoznosti. Maestro Ante Gelo je raspisao većinu aranžmana za gudače, i zajedno s briljantnim glazbenicima i dugogodišnjim prijateljima Bojanom Zulfikarpašićem, Zvonimirom Šestakom, Boškom Jovićem i Nikolom Stajićem sve smo snimili u dva izuzetno hladna dana na krajnjem sjeveru Europe”, naglašava Amira.

Uz ko-producente Ante Gelu i Bojana Zulfirpašića, Amira je u tehničkom dijelu produkcije također okupila respektabilna imena – miks zvuka povjeren je Real World studiju i izuzetnom audio inženjeru Oliju Jacobsu, koji je također bio zadužen za snimanje u glazbenom studiju u Norveškoj i Velikoj Britaniji. Audio mastering i završni miks potpisuju Black Saloon Studio iz Londona i proslavljena Mandy Parnell, koja iza sebe ima suradnje s mnogim eminentnim svjetskim imenima popularne glazbe kao što su Bjork, Sigur Ros, The XX i Brian Eno. Dizajn albuma potpisuje kreativna agencija “Ideologija” iz Sarajeva.
Ova zavidna svjetska ekipa koja se okupila oko albuma “Ascending” dio je Amirinog nastojanja da se glazba ovih prostora čuje što dalje. ”Baš kao i prije petnaest godina, još uvijek smatram važnim da naša tradicionalna glazba dopre do što većeg broja ljudi u svijetu, kako bi mogli osjetiti i shvatiti kakvu divnu dušu mi imamo”, istaknula je Amira. Objavljivanje albuma prati pjesma “Sve ptičice zapevale”.

Petnaest godina karijere Amira će osim albumom, obilježiti 3. kolovoza i velikim koncertnim spektaklom “Amira Medunjanin and TrondheimSolistene” u pulskoj Areni.

Čast je nastupiti u tom čarobnom amfiteatru i, naravno, prisutna je velika trema i to iz više razloga. Naime, radi se o prvom živom predstavljanju albuma «Ascending» i na pozornicu izlazim sa solistima iz Trondheima s kojima sam imala priliku nastupiti samo jednom. Srećom, tu su moji prijatelji i suradnici: Ante Gelo na gitari, Bojan Zulfikarpašić na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te dragi gosti Boško Jović i Nikola Stajić na gitari”, istaknula je Amira i izrazila uzbuđenje zbog susreta s pulskom publikom – “Iskreno vjerujem da će prvi susret publike i mene u pulskoj Areni biti neponovljiv. Posljednjih petnaest godina sam živjela glazbu i sada kada se osvrnem, sve mi izgleda kao divan san. Želja mi je podijeliti taj san sa svim dobrim ljudima koji će se naći na koncertu.”

Amiru na njenom putu prate: Star Travel Banja Luka, Gazdina Rakija i GS – TMT.

Album “Ascending” od danas je u prodaji po cijeni od 89 kn u svim music shopovima Croatia Recordsa (Zagreb, Split, Rijeka), a uskoro će krenuti prodaja albuma i na benzinskim postajama INA-e. Kupnjom ovog albuma s istaknutim stickerom vaših 15 kuna donira se za rad udruge “Sve za nju”. Album nabavite i na sljedećim linkovima:

Fotografija: Edvin Kalić

6986 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail