Top novosti

Croatia Records na Interliberu predstavila nova izdanja – The Frajle “Live” i DVD “Izgubljeno dugme”

Na 41. međunarodnom sajmu knjiga i učila “Interliber” i ove godine svoja izdanja predstavlja Croatia Records koja je i ovoga puta organizirala nekoliko predstavljanja koja su okupila veliki broj posjetitelja i ljubitelja glazbe.

Na glavnoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog velesajma, u blizini štanda Croatia Recordsa, u srijedu navečer predstavljeno je novo izdanje The Frajli “Live”live album sniman u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U hrvatskom hramu glazbe ove godine održale su dva koncerta zaredom i još jednom utvrdile svoj zvjezdani status i u Hrvatskoj. Da je ovaj epitet zaslužen pokazala je i promocija na Interliberu gdje se stvorila velika gužva. Fenomenalne The Frajle su pred stotinama posjetitelja govorile o albumu, a potom i održale mini koncert s jednim bisom i izvele u akustičnoj verziji pjesme “Meni trebaš ti”, “Ne idi” koju je za njih napisala Vanna, “Ich liebe dich” i druge.

Veliki red stvorio se potom i kod potpisivanja novog izdanja na štandu Croatia Recordsa, a simpatične  The Frajle bile su strpljive i fotografirale se s brojnim obožavateljima koji su ovaj trenutak vječno zabilježili.
“Super je bilo, prvo nas je iznenadilo koliko je publike bilo, ali što se tiče nastupa bio je kratak i sladak. Divno je što je publika pjevala zajedno s nama i posebno za njih smo pripremile jednu unplugged verziju naših pjesama. Već su neki stigli kupiti CD, a neki su to učinili na Interliberu i upravo smo htjele publici prenijeti atmosferu s koncerata, a koju će sada moći osjetiti i u svojem automobilu, odnosno u pokretu”, rekle su Frajle, četiri žene koje šire pravu, kako one kažu, “žensku i bećarsku energiju u kojoj se publika i pronalazi”.

Izdanje “Live” The Frajli uz albume “Ascending” Amire Medunjanin i “Perle” Hojsaka & Novosela dio je akcije “Sve za nju” u sklopu koje kupnjom jednog od ovih izdanja na prodajnim mjestima INA-e i Croatia Recordsa donirate 15 kuna za rad udruge žena oboljelih od raka “SVE za NJU”. Detalje o akciji i popis prodajnih mjesta možete potražiti OVDJE, a izdanje možete pronaći i ONLINE.

Dan kasnije, u četvrtak točno u podne, na glavnoj pozornici paviljona 6 predstavljeno je i dvostruko DVD izdanje “Izgubljeno dugme”. U pitanju je dokumentarni film redateljskog trojca Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković, odnosno biografska rock priča o Goranu Ipi Ivandićububnjaru najvećeg rock benda bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta. Film je od nedavno u prodaji i kao dvostruki DVD u izdanju Croatia Recordsa.

Izdanje su na Interliberu predstavili Robert Bubalo i Mario Vukadindirektor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, kreativna direktorica CR-a i jedna od koproducentica dokumentarnog filma, Nikolina Mazalin te glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.
“Ne postoji na prostoru bivše države ni jedan bubnjar o kojemu se može napraviti, ne samo zanimljiva priča, nego priča od sat i pol vremena. Nemate ni jednog bubnjara koji je imao tako intenzivan, zanimljiv, buran i tragičan život kao Ipe Ivandić. Kad imate mladića od 17 ili 18 godina koji upada u tako veliki bend, svira pred 50 tisuća ljudi, kojemu u bubnjevima pronađu 3 i pol kilograma hašiša zbog čega završi u zatvoru, koji na Pagu počne praviti Zrće prije Zrća, zaduži se i pobjegne pred lihvarima u Beč, počne raditi s Fikretom Avdićem, izgubi ogroman novac na nekom brodu, onda završi u Beogradu i skoči s balkona hotela Metropol ili je bio bačen, što nismo ni mi utvrdili, te tako završi svoj mladi život. To je takva rock avantura da na koncu nismo imali dvojbe o tome trebamo li raditi film o njemu ili ne, a i mi smo kroz 5 godina koliko smo radili film i doživjeli brdo avantura”, istaknuo je Bubalo.

Prošle su 4 godine od velikog i u Abbey Road Studios remasteriranog box seta Bijelog dugmeta u izdanju Croatia Recordsa, a sada je predstavljeno idvostruko DVD izdanje “Izgubljeno dugme”.
“Velika je vrijednost ovih izdanja. Kad smo radili box set imali smo bitnu stvar na umu, da je to vjerojatno najveći rock and roll projekt na ovim prostorima i zato smo ga temeljito završili u Londonu. Htjeli smo pokazati kako se treba raditi i kako se takvi veliki opusi daju za budućnost. Ovo DVD izdanje je mali kamenčić i biser u nekom mozaiku velikog opusa Bijelog dugmeta i jako sam sretan što se ova ekipa odlučila na fizičko izdanje, a mi smo im u svemu dali svoju podršku”, rekao je Želimir Babogredac.

Prvi recenzent filma o Goranu Ipi Ivandiću bio je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat:
“Bilo je jako lijepo iskustvo jer se radi o priči koja zanima publiku i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani i drugdje. Film je dobio nagradu odmah na DORF-u prve godine prikazivanja, a sada je na DVD-u koje ima dva sata dodatnih materijala koji nisu mogli ući u film. Radi se o velikoj karijeri Bijelog dugmeta i cijela priča oko fenomena Ipe Ivandića zapravo je dala prostora da se prikažu brojni događaji koji nisu samo o njemu. Strašno je puno korisnih informacija, izjava predivnih ljudi, privatnih fotografija, video snimaka, pogotovo iz 1977. godine s koncerta na Hajdučkoj česmi. Zbog toga mi se film čini kao jedan najvrjedniji skup dokumenata o radu Bijelog dugmeta, grupi koja je izlazila iz svih okvira i koja je oformila domaću rock scenu”, kaže Horvat.

Prije i poslije promocije dvije pjesme izveo je mladi glazbenik Matej“Loše vino” te “Ružica si bila”.  Glazba ovog legendarnog benda je i danas sveprisutna i to među pripadnicima svih generacija, što je još jedan dokaz koliko je njihova rock priča bogata i važna za naše prostore, ali i sve one koji obitavaju na njima.

Dvostruki DVD “Izgubljeno dugme” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili u našem webshopu.

Foto: Nikola Knežević

1810 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail