Top novosti

41 nominacija za najprestižniju glazbenu nagradu Porin – najviše nominacija Matiji Dediću

Otkrivena su imena nominiranih za 28. dodjelu glazbene nagrade Porin, a ukupno 41 nominaciju imaju izvođači, producenti, tonski snimatelji i redatelji koji su vezani uz glazbu koju je u 2020. godini objavila Croatia Records, samostalno ili u suradnji s drugim diskografima.

Najviše nominacija, četiri, ima Matija Dedić za album “Tajna vještina – glazba Zlatana Stipišića Gibonnija” koji se natječe u kategorijama Album godine, Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe), Najbolja snimka albuma (Goran Martinac i Dejan Vozlić) i Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za pjesmu “Ispod moga pramca (Tempera)”. Za album godine nominirano je i Prljavo kazalište s koncertnim izdanjem “30 godina od koncerta na trgu, Arena Zagreb” (Croatia Records / Heroj ulice) koji je nominiran i za najbolji koncertni album.

Vanna također ima nekoliko nominacija i to s pjesmom “Puna memorija”, a u pitanju su kategorije Pjesma godine i Najbolja ženska vokalna izvedba, dok je za najbolji aranžman te pjesme nominiran Goran Kovačić koji je među ostalim zahvaljujući “Punoj memoriji” zaradio nominaciju za producenta godine. Za pjesmu godine nominirani su i Goran Bare & Majke za pjesmu “Rođen za suze”, a nominaciju imaju i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom.

Izvođači Croatia Recordsa nominirani su i u ostalim najjačim kategorijama. Za najbolji album zabavne glazbe natjecat će se Jimmy Stanić & Orkestar Josipa Cvitanovića s albumom “91+” i Rade Šerbedžija s albumom “Ne okreći se, sine”, dok su u kategoriji najboljeg pop albuma nominirani Mia s albumom “Sretan put” i Damir Kedžo s albumom “Poljubi me sad”. “Sretan put” nominiran je i za najbolju snimku albuma (Goran Martinac, Ivan Pešut i Vjekoslav Dimter). Niti rock kategorija nije mogla proći bez izvođača Croatia Recordsa pa je za najbolji album nominiran “Jukebox” Divljih jagoda.

Što se tiče vokalnih kategorija, Daria Hodnik je također nominirana za najbolju žensku vokalnu izvedbu i to s pjesmom “Srce od stakla” dok je u muškoj kategoriji nominiran Damir Urban za pjesmu “Nitko osim nas” (Croatia Records / Cepelin Media). Grupa Bang Bang je i ove godine nominirana za Porin i to u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom (“Nadrealizam”), a najprestižnija glazbena nagrada nije zaobišla niti Amiru Medunjanin koja je s albumom “For Him and Her” nominirana u novoj kategoriji – Najbolji world music album.  U ostalim albumskim kategorijama nominirani su Aurea fest – Zlatne žice Slavonije (Najbolji album tamburaške glazbe), Emanuel – “Ime nad svakim imenom” i Ansambl Kolbe – “Svetac svega svijeta”(Croatia Records / Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog) (Najbolji album popularne duhovne glazbe), Marija Vidović – Christmas Classics (Najbolji album božićne glazbe), zatim J.R. August – “Live at Hrvatski glazbeni zavod” i Drago Diklić – “Zagreb je najljepši grad (live at Lisinski) – koncert u povodu 65 godina rada” (Najbolji koncertni album), 23. Dalmatinska šansona – Šibenik 2020. i 67. Zagrebački festival (Najbolji album s raznim izvođačima) te Josipa Lisac – “Diskobiografija”, Gabi Novak – “Diskobiografija – Vol. 1” i Oliver Dragojević – “Oliver Live – Original Album Collection” (Najbolji tematsko-povijesni album).

Sjajna godina bila je i za izvođače klasične glazbe gdje prednjači Bruno Vlahek s albumom “Touches” i tri nominacije, za najbolju izvedbu klasične glazbe – “Igor Stravinsky: Three Movemens from the Firebird Suite (I. Danse infernale du roi katschei)”, za najbolju snimku albuma klasične glazbe (Krešimir Petar Pustički) i najbolju produkciju klasične glazbe (Krešimir Petar Pustički). U potonjoj je nominiran i Goran Martinac kao producent albuma Guitarrismo istoimene grupe čiji su članovi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić. Guitarrismo je nominiran i za najbolju skladbu klasične glazbe (praizvedba “Bašamara” Gordana Tudora).

Svakako treba spomenuti ništa manje važnu kategoriju Najbolji video broj u kojoj su nominirani Marko Zeljković za spot “Daleko” Josipe Lisac i Filip Gržinčić za spot “Dangerous Waters” J.R. Augusta.

Čestitamo svim nominiranim i želimo im puno uspjeha na dodjelama nagrada Porin. Još nije poznat datum dodjele kao niti lokacija, a o realizaciji jednog od tri scenarija ovise epidemiološki uvjeti uslijed pandemije koronavirusa.

 

557 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail