Tihomir “Pop” Asanović (rođen 16. studenog 1948.) je hrvatski jazz-rock i fusion klavijaturist, Hammond orguljaš i skladatelj.

Asanović je klavijaturist koji je svirao sedamdesetih i početkom osamdesetih u raznim jugoslavenskim glazbenim sastavima i gostovao s njima širom svijeta. Na turneji 1973. s Boškom Petrovićem u Istočnom Berlinu proglašen je četvrtim najboljim jazz orguljašem u Europi.

Asanović je završio srednju glazbenu školu u Skoplju. Sa 16 godina počeo je nastupati s velikim plesnim orkestrom RTV Skoplje. Kada je napunio 18 godina preselio se u Njemačku, gdje je godinu dana nastupao s bendom Montenegro Five, a potom se pridružio bendu The Generals i nastupao s njima diljem Švicarske gdje se pridružio i Janez Bončina. Godine 1971. vratio se u domovinu s bendom The Generals gdje je nastupio na Adriatic Showu koji je organizirao Vladimir Mihaljek – Miha.

U isto vrijeme svirao je s Boškom Petrovićem na raznim jazz festivalima. Na temelju koncerata na kojima je nastupio, časopis Jazz Podium proglasio ga je četvrtim najboljim jazz orguljašem u Europi. Krajem 1971. bend The Generals se raspao. Iste godine Asanović se pridružio bendu Time u kojem su bili i Dado Topić, Ratko Divjak, Vedran Božić, Mario Mavrin i Brane Lambert Živković. Bend je odmah počeo sa svojim radom, a 1972. izlazi njihov prvi album “Time”. Nakon objavljivanja ovog albuma Janez Bončina pozvao je Asanovića u novoosnovani sastav September, čiji su ostali članovi bili Petar Ugrin, Čarli Novak, Braco Doblekar i Ratko Divjak; koji je također napustio bend Time. U međuvremenu osnovan je bend Jugoslovenska Pop Selekcija, čiji su članovi bili svi veliki instrumentalisti iz bivše SFRJ. S njima je Asanović izveo pjesmu “Berlin” na Svjetskom festivalu mladih i studenata u Istočnom Berlinu 1973. godine, za što je i dobio nagradu. Pjesma je objavljena na kompilacijskom albumu festivala. Godine 1975. na inicijativu Đorđa Novkovića objavljen je jedini album Jugoslovenske Pop Selekcije pod nazivom “Slatka Lola”.

Godine 1973. Asanović nastupa na koncertima s bendovima YU Grupa i Smak. Godine 1974. snimio je svoj solo album “Majko Zemljo” na kojem su pjevali Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marolt, Dado Topić i Janez Bončina. Za instrumentima su bili Dragi Jelić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi), Petar Ugrin (truba), Braco Doblekar (congas), Stanko Arnold (truba) i drugi vodeći zagrebački glazbenici. Uz Asanovića autori pjesama bili su Janez Bončina, Dado Topić i Miljenko Prohaska. Prodano je oko 200.000 – 250.000 primjeraka ovog albuma. Godine 1976. Asanović je snimio svoj drugi solo album pod nazivom “Pop” za koji je napisao pjesme s Dadom Topićem. Na ovom albumu pjevači su bili Zdenka Kovačiček i Janez Bončina.

Asanović je u rujnu snimio dva albuma i tri singla. Nastupao je s bendom u Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kubi i Istočnoj Njemačkoj. Bend je snimio svoj drugi album “Domovina moja” na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama, koja je trajala 7 mjeseci. Bend je prekinuo s radom 1979. godine

Asanović je stvorio javni imidž instrumentalista koji je redovito svirao s jazz glazbenicima ili putovao kroz Sovjetski Savez kao član raznih bendova, među kojima je bio i bend Pro arte. Nakon toga se distancirao od glazbene scene i usredotočio se na posao otvaranjem trgovine glazbenim instrumentima.

Krajem 2018. godine, nakon više od 40 godina stanke Tihomir Pop Asanović za Croatia Records je objavio reizdanja kultnih albuma “Majko zemljo” i “Pop”, što je bila uvertira za objavljivanjem potpuno novog studijskog albuma. “Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love” izlazi 1. veljače 2019. godine i na njemu je ponovno ugostio legendarna glazbena imena bivše Jugoslavije. To su: Sabrina Hebiri, Jani Moder, Davor Črnigoj, David Morgan, Vlatko Stefanovski, Dragan Jelić, Radomir Mihajlović Točak, Nenad Čanak, Vedran Božić, Primož Grašič, Amir Gwirtzman, Drago Vidaković, Aki Rahimovski, Janez Bončina, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Saša Antić, Tone Tuoro i Vinko Mihić.

Press Photo

Video spotovi

"Express Novi Sad" Tihomir Pop Asanović & Prijatelji
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail