Laufer je riječka rock skupina osnovana 1986. godine.

 

U svojoj glazbenoj karijeri objavljuju nekoliko singlova i dva studijska albuma. Sastav prestaje s radom 1996. godine kada 9. ožujka održavaju svoj posljednji koncert u Bjelovaru.

 

Povijest sastava

Krajem 1985. godine Alen Liverić zajedno sa Veselitom Mudrinićem osniva grupu kojoj je Liverić dao ime i bio njezin prvi vokal. U grupi su tada djelovali Danijel Benčik (klavijature), Boris Milaković (bas gitara), Veselito Mudrinić (gitara), Đađa (bubnjevi) i Alen Liverić (vokal). Zajedno su u tom sastavu djelovali godinu dana. 1986. godine Liverić upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i odlazi iz grupe.

 

Damir Urban prvo je 1984. godine osnovao sastav pod imenom La Bellona u kojemu je svirao bas gitaru i pisao skladbe, a 1986. prelazi u Laufer. Urban je jedno kratko vrijeme u sastavu svirao bas, međutim ubrzo postaje prvi vokal umjesto Alena Liverića. Sastav je uz brojne promjene u postavi nastupao na mnogim koncertima od kojih su neki smotra Rirock, Gitarijada ZO Rijeka i festival omladine ’88. u Subotici. Postava koja je ostvarila najveći uspjeh s Lauferom bila je u satavu Damir Urban (vokal), Ljubo Silić (bas gitara), jedno vrijeme član sastava Let 3, Alen Tibljaš (bubnjevi) i Vlado Simčić (ritam gitara) bivša ritam sekcija u sastavu En face.

 

Prve diskografske snimke imaju na kompilacijama i to na Ritam promjena sa skladbom “Iz mase”, Le Desire sa “Netko te promatra” i “Za sutra” i na kompilaciji The Best Of 237 na kojoj se nalazi njihova skladba “Ona zove nebo”. Nastupaju na gitarijadi ZO Rijeka ’89. gdje osvajaju prvo mjesto. Nakon toga snimaju nagradni video spot za HTV Studio Rijeka, kojem je redatelj bio Edi Kraljić za skladbu “Ljubav je bol”.

 

Materijal za prvi album snimaju 1990. godine u studiju Nenada Vilovića u Splitu. Producent je bio Dragan Lukić (Đavoli), ali album zbog raznih okolnosti nikad nije bio objavljen. Iz toga razdoblja jedina skladba koja je zabilježila uspjeh je “Moja voda”.

 

Tijekom Domovinskog rata sudjeluju u više riječkih ‘Band aidova’, od koji su neki; Ri-val, “Rijeka mira” – Bedem ljubavi. U to vrijeme uspostavili su suradnju s izvršnim producentom Andrejom Štritofom koji im omogućuje brojne koncerte i televizijske nastupe u Sloveniji, a to je rezultiralo sa objavljivanjem dva samostalna EP-a (“Lopov Jack”, “Sve je laža”, “Znam, znam”, “Moja voda”), te jednim singlom, “Ljubav kao heroin” / “Dio tebe”.

 

Svoj prvi studijski album objavljuju 1993. godine pod nazivom The Best Off… u nakladi slovenske izdvačke kuće ‘Corona records’. Producent na materijalu bio je glazbenik i snimatelj Janez Križaj. Album je pomogao da se još bolje afirmiraju skladbe “Moja voda”, “Svijet za nas” i “Lopov Jack”, koje zauzimaju prva mjesta na top ljestvicama poput ‘Hit depoa’. Sudjeluju na CD kompilaciji The Best of Indie Rock/Made in Croatia sa skladbom “Svijet za nas”, a to im početkom 1994. godine osigurava daljnji medijski prodor (radio postaje) na hrvatskoj rock sceni. Promotivni nastup održali su u zagrebačkom klubu ‘Kulušić’, a također su nastupili dvije večeri za redom na rasprodanom koncertu u klubu ‘Jabuka’.

 

Sredinom 1994. godine odlaze u studijo i snimaju materijal za novi CD album pod nazivom Pustinje, koji izlazi krajem godine. Album odlično prolazi kod publike i glazbenih kritičara, a izdvojile su se skladbe “Hej tata”, “Govorim u snu” i “Mjesečev rog”. Produkciju su radili Janez Križaj i Predrag Trpkov. Za ovaj album sastav Laufer dobi je godišnju diskografsku nagradu Porin za najbolji rock album godine.

 

  1. godine objavljuju mini CD sa četiri nove skladbe i sa novim obradama “Govorim u snu” i “Mjesečev rog”. Producent je zajedno sa Lauferom bio Predrag Trpkov, a mastering je odradio Janez Križaj[3]. Ostvaruju suradnju sa skupinom En Face, a članovi Laufera bubnjar Alen Tibljaš i gitarista Vlado Simčić, povremeno nastupaju s ostalim riječkim glazbenicima u okviru cover sastava ‘Blagdan band’ i 1996. godine objavljuju uživo CD Palach’s Not Dead.

Preuzeto sa: https://sh.wikipedia.org/wiki/Laufer

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail