Kuzma & Shaka Zulu su splitska rap-reaggae-dance-italo disco grupa. Grupa je osnovana koncem 1993., godine a svoj prvi album, “Prva liga” objavljuje 1994. Poznati su po svojim duhovitim, vedrim, često i ironičnim stihovima koji , uklopljeni u opuštenu melodiju, odišu originalnošću i spontanošću. Zahvaljujući svojoj opuštenosti i originalnom pristupu glazbi, Kuzma & Shaka Zulu već su puna dva desetljeća jedna od popularnijih dalmatinskih grupa sa čvrstom bazom poklonika, te su njihovi koncerti i nastupi u klubovima iznimno posjećeni.

 

Povijest

Kuzma & Shaka Zulu na scenu su se probili krajem 1993. singlovima “Jedna mala Iva” i Party (Ruke Gore).”Jedna mala iva” je u nekoliko dana postala veliki radijski hit u Dalmaciji, a “Party” i u cijeloj Hrvatskoj. 1994. godine izlazi prvi album “Prva liga” i doživljava veliki uspjeh.Producenti na albumu su bili Nenad Vilović,D.J.Žuti,Dado Marušić i sam Kuzma dok je izvšni producent bio Eva Silas.Album je sniman i miksan u studijima Nenada Vilovića i Dade Marušića,a zanimljivo je da se kao gost kao prateći vokal pojavljuje i Dean Dvornik. Prodano je oko 15000 službenih nosača zvuka (CD i kasete) i još 30-40000 piratskih izdanja. Album je sviračko-pjevačko-programerski “one man show” Saše Kuzmića koji je praktički sam odsvirao, otpjevao i producirao cijeli album. S tog albuma ostali su vanvremenski hitovi poput “U mojoj ulici”(ne prodaje se trava), “Vozimo se, vozimo, “Party (Ruke gore)”, “Jedna mala Iva”, “Puknuta ekipa” i “Prva liga” s kojom su nastupili na Melodijama hrvatskog Jadrana 1994. godine. Pjesme s ovog albuma dugo su se vrtile po radio postajama i grupi donijele probitak na domaćoj sceni, te postaju prepoznatljivo ime.

 

Drugi album, “Lito ide mala(1996.)”, donosi zaokret u djelovanju grupe budući da se pojavljuju i drugi žanrovi, primarno italo-disco. Najveći su uspjeh polučile pjesme “Lito ide mala”, “Zaspala na suncu”, a najistaknutija je “Majstori sa mora” koja je postala prepoznatljiva duž cijele dalmatinske obale kao navijačka pjesma, ispočetka navijača KK Zadar , a potom i među Torcidom i svim ostalim navijačima i simpatizerima Hajduka.

Stanku između ovog i sljedećeg albuma članovi su iskoristili za završetak studija koji su davno upisali, ekonomiju (Tajč) i elektrotehniku (Kuzmić) te putovali po svijetu. Leo Tajč je boravio u Italiji, a Kuzmić u Njemačkoj i Islandu, gdje je upoznao druge pristupe glazbi.

 

Treći album imena “Idemo na more(2003.)” donosi pregršt pjevnih i veselih ljetnih pjesama kao što su istoimena “Idemo na more”, “Popi’ pivu, skoči u Rivu” , “Everybody(Gori trava zelena”, “Neću sladoled” itd…

 

 

Album “Di ćemo večeras” (2010) nakon duge diskografske pauze donosi hitove “Di ćemo večeras” i “Noćas su pederi u điru” kao i duž obale i otoka odlično prihvaćenu “Dvi, tri tunje” i grupu ponovo vraća na scenu.

 

 

  1. izbacuju uspješni i dobro prihvaćeni singl “Retardi sa fejsa”, 2012. “Naloži do kraja MP3”, 2013. “Budi mlad, budi lud”, 2014. “Eo eo” svakog ljeta održe veliki broj odlično posjećenih live koncerata i partyja, Saša kao lead vokal, klavijaturist i DJ, a Galileo kao lead vocal, back vocal i MC.

 

Kuzma i Shaka Zulu nastupali su na hrvatskim festivalima: Melodijama hrvatskog Jadrana, Kninfestu, Melodijama Mostara, Zadarfestu i Splitskom festivalu.

 

Preuzeto sa: https://hr.wikipedia.org/wiki/Kuzma_&_Shaka_Zulu

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail