Đurđica Barlović (r. Miličević) (Split, 23. travnja 1950. – Zadar, 26. kolovoza 1992.) bila je hrvatska pjevačica. Rođena je u obitelji splitskog dimnjačara. Umrla je iznenada u 42. godini života od posljedica infarkta.

 

Od rane mladosti pokazuje zanimanje za glazbu. Prvi pjevački nastup imala je s 13 godina na natjecanju “Djeca pjevaju”. Redovito je pjevala u programima Tribine mladih uz VIS “Batali”.

 

Sredinom 60-ih godina pohađala je Srednju građevinsku školu u Splitu, no sve više vremena posvećuje glazbi. U to vrijeme njoj je kao i mnogima u Splitu pomogao skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović koji joj je savjetovao učenje klavira i gitare. Po završetku škole započinje profesionalnu karijeru, tada već kao solistica popularnog VIS-a “Batali” iz Splita. Nakon solidne karijere u Splitu, odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme nastupa kao solistica. Iz tog vremena ostao je zabilježen njen nastup u poznatoj beogradskoj zabavnoj emisiji “Obraz uz obraz” u svibnju 1974. godine, kada izvodi pjesmu “Kad si bio samo moj”. O svojim počecima i odlasku u Zagreb, Đurđica Barlović je u jednom intervjuu rekla: “Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita.”

Najveću popularnost i uspjehe Đurđica Barlović ostvaruje dolaskom u Nove fosile – grupe koja će nakon dolaska skladatelja Rajka Dujmića 1976. i nešto kasnije Đurđice postati jedna od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Široj javnosti postaju poznati nakon nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe 1977. godine s pjesmom Zdenka Runjića “Diridonda”.

Godine 1978. izdaju prvi LP Da te ne volim koji postaje pravi diskografski hit. Pjesme: “Da te ne volim”, “Neka vali gingolaju svoje barke”, “Sanjaj me”, “Nikog nema da mu kažem”, “Kaži mi, mama” … nezaustavljivo ih vode ka vrhu estradnog neba.

 

Dvije godine kasnije izdaju LP Nedovršene priče s hitovima: “Najdraže moje”, “Šuti moj dječače plavi”, “Zbogom…” Njihov treći LP Budi uvijek blizu izdan 1981. koji donosi kultne pjesme: “Saša”, “Plava košulja”, “Hoću li znati”, “Tonka”, “Ključ ispod otirača…” plod je suradnje Rajka Dujmića s tekstopiscima Deom Volarić i Momčilom Popadićem. Iste godine izdaju i LP Hitovi sa singl ploča, kompilaciju hitova od kojih su mnogi obilježili njihove nastupe na festivalima: “Sklopi oči”, “Tajna”, “Čuješ li me, jel ti drago”, “Reci mi tiho, tiho”, “Ne budi me mati…”

Godine 1982. Novi fosili objavljuju LP Za djecu i odrasle pun nježnih i šaljivih pjesama: “Djeca smo”, “Majčine oči”, “Samo mi se javi”, “Sanja…” Nakon ovog albuma Đurđica odlazi iz Novih fosila u želji da sredi svoj privatni život. Njoj su obitelj i uloga majke bili važniji od urnebesnog ritma pop zvijezde. Postala je sretna supruga i majka dva sina. Novi Fosili izdaju 1983. kompilaciju Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi) s najvećim hitovima kad je u grupi bila Đurđica Barlović. Na njeno mjesto 1983. dolazi Sanja Doležal. 1984. Đurđica objavljuje svoj prvi samostalni album i time započinje njena samostalna karijera.

Nakon odlaska iz Novih fosila Đurđica Barlović nastavlja solo karijeru često nastupajući na festivalima. Objavila je četiri albuma: 1984. Đurđica, 1985. Za tebe ću…, 1986. Ti si to moje nešto i 1988. Da odmorim dušu. Na njima se ističu pjesme: “Dalje moram sama”, “Osjećam to”, “Ljubiš me u vrat”, “Da odmorim dušu”, “Sestrice”. 1992. je trebala izdati novi album ali je smrt bila brža. Nakon njene smrti objavljen je album Nedovršena priča 1993. koji je obuhvatio njene najpoznatije pjesme iz vremena s Novim fosilima i solističke karijere, a 2009. izlazi dupli album Zlatna kolekcija s njenih 46 najboljih pjesama iz razdoblja Novih fosila i samostalne karijere.

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail