“Divlje Jagode” rođene su krajem 1977. godine u Zagrebu. Prva postava Adonis, Tony, Muc, Nihad & Zele objavila je prvi album potkraj 1978. s pjesmama kao što su “Jedina moja” i “Krivo je more”, no taj projekt u to vrijeme nije naišao na razumijevanje tadašnjeg “Jugotona”.

Nezadovoljan promidžbom albuma Zele seli u Sarajevo i potpisuje za tadašnji “Diskoton”. Perfekcionist u svojem glazbenom izričaju Zele i nova postava “Divljih jagoda” završavaju snimanje drugog albuma “Stakleni hotel”. Album izbacuje sjajne hitove “Autostop” i “Kako si topla mila” te postiže velik komercijalni uspjeh. Prava prekretnica u njihovoj karijeri dolazi s trečim kultnim albumom “Motori”. Savršenstvo sviranja i svjetske produkcije podigli su “Divlje jagode” na tron najboljeg sastava na tadašnjim prostorima. Pjesma “Motori” svojim pristupom i odnosom ostala je do današnjih dana kultna pjesma, koja je postala abeceda sviranja gitare za mnoge gitarističke naraštaje. Album i pjesma “Motori”, koji je snimljen u Njemačkoj u “Music Park Studiju” pod producentskom palicom sjajnog producenta Tea Werdina, danas se ubrajaju u klasike rocka.

Zele nastavlja suradnju s Teom Werdinom. Nastaju još dva albuma “Vatra” i “Čarobnjaci”. Svjetskom produkcijom i kvalitetom, velikim nakladama i prodajom trilogije “Divlje jagode” postižu nezapamćen komercijalni uspjeh. U to doba pune sve koncertne prostore briljantnom svirkom i produkcijom.  1986. godine dobili su ponudu londonske diskrografske kompanije “Logo Records”. Ostvario se dugogodišnji san “Divljih jagoda” i Zeleta Lipovače.
Nakon sjajna i rasprodana koncerta u današnjem “OTV Domu”, u tihoj atmosferi jednog kafića, u zagrebačkome predgrađu, u nazočnosti direktora Goefa Hunningtona, vlasnika diskografske kompanije “Logo Records” Zele Lipovaca i “Divlje Jagode” potpisuju ekskluzivni ugovor.

Geoff Hunnington otkrio je i lansirao u svijet showbusinessa sastav “Eurythmics”, a i dan danas brine se za Vangelisovu karijeru. Bio je to prvi veliki diskografski ugovor na bivšim prostorima. Nitko nikada nije postigao takav uspjeh kao “Divlje jagode”. Postali su britanski band “Wild Strawberries”. Veliki san postao je stvarnost. Engleska, London, pubovi, klubovi i koncerti postali su sastavu “Wild Strawberries” svakodnevica. Pocela je i prva velika engleska turneja, a završni koncert održan je u kultnom i legendarnom londonskom klubu “Marquee”.

Peti pridruženi član na turneji bio je klavijaturist Don Airey koji je svirao u sastavima “Rainbow”, “Whitesnake”, “Colosseum II” i “Cozy Powell Band”. Iste 1986. godine “Wild Strawberries” objavili su engleski album koji je snimljen u poznatome londonskom studiju “Matrix”. Cijeli album producirao je Keith Woolvin. Klavijaturist Don Airey, koji je do tada tri puta proglašavan najboljim klavijaturistom, bio je peti pridruženi član na albumu “Wild Strawberries”. Zgodno je spomenuti da je producent Keith Woolvin u to doba producirao albume Rogera Watersa i skupine “Thin Lizzy”. Tour manager bio je Rayner Jason, posljednjih devet godina manager Nicka Cavea. Vječiti perfekcionist i buntovnik Zele Lipovaca okončao je britansku avanturu. Iza njega je ostao jedan engleski album koji se prodavao u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Njemackoj i u Nizozemskoj. Bio je vjeran svojim stajalištima i rijetki su oni koji su ga mogli pratiti u njegovim stremljenjima i idejama. Producent Peter Hinton, producent grupe “Saxon” prihvatio se produkcije novog albuma “Divljih jagoda”. Obradom Mozartova “Turskog marša” na albumu “Konji”, Zele je pokazao svu svoju virtuoznost i briljantnost sviranja gitare. Njegov prijatelj iz djetinjstva Mladen Vojicic – Tifa ispunio je svoj dugogodišnji san postavši pjevacem “Divljih jagoda”.

Nakon albuma “Konji” Zele Lipovaca sve svoje projekte sam producira. Tijekom devedesetih boravi u Velikoj Britaniji i Njemačkoj gdje su objavljena dva albuma “Labude, kad rata ne bude” i “100 vijekova”. “Divlje jagode” sviraju u engleskim i njemačkim klubovima. Nakon dugogodišnjeg izbivanja Zele se vraća u Zagreb gdje radi na velikom povratku “Divljih jagoda”. Istodobno radeći na tom projektu treba spomenuti njegov autorski rad na projektima koji imaju iznimnu vrijednost u svjetskoj glazbenoj domeni. Izmedu ostalog Zele je radio na projektima sakralne glazbe, dva albuma krščanske glazbe sa sastavom “Glasnici nade”. Takoder je snimio kao producent, aranžer i autor glazbe ediciju duhovne glazbe Islama, “Tri Hafiza” (3 CD-a “Ilahija” i “Kasida”). Edicija je objavljena u devet zemalja. Radio je i na projektu duhovne glazbe “Hori Hori Vasiona” zagrebačkoga zbora “Arabeske”. Zele je 1997. bio kompletan autor albuma “Dan bez tebe”, najprodavanijeg samostalnog albuma pjevača Mladena Vojičića – Tife, prodanog u 100 000 primjeraka. Zele bi se mogao pohvaliti i s prvim dance hitom “Apsolutno tvoj” grupe “Mirzino jato”. Singl je prodan u rekordnih 400 000 primjeraka. Prošle godine napravio je i album mladog sarajevskog pop pjevaca Deena.

Napisao je i glazbu za nekoliko TV-serija. Do danas Zele Lipovača prodao je oko 4 000 000 nosača zvuka. Tijekom 2002. godine Zele je reaktivirao nove “Divlje jagode”. U grupi je potom pjevao Pero Galić, bivši pjevač “Opće opasnosti”, koji je s Jagodama objavio album “Od neba do neba”, a na kojem se nalazi sjajna balada Marija”.

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail