Boško Petrović rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. godine. U svom ranom djetinjstvu počinje svirati violinu, da bi sa navršenih petnaest godina prešao na harmoniku. Sa četrnaest godina slušajući američki radio, postaje zaljubljen u jazz i ostao mu vjeran do danas.

“Ta nas je glazba, koju smo slušali jedanput na dan na programu AFM-a, oduševljavala. Tad sam osnovao prvi bend, ali violina u jazzu baš i nije najsretniji izbor. Slušao sam Stana Getza i silno sam želio svirati saksofon, ali za to nije bilo novca. – Boško Petrović

Prve snimke za Radio Zagreb, napravio je 1954. godine svirajući harmoniku u kvartetu Radana Bosnara. Svoj prvi blues na vibrafonu, odsvirao je u bivšem podrumu radio Zagreba zajedno sa pijanistom Mihailom Pubom Schwarzom i Perom Spasovom. Schwarz je imao sve najnovije ploče od ‘Modern Jazz Quarteta’ i bili su veliki obožavatelji tog jazz sastava, a kasnije je postao i veliki prijatelj sa njegovim članovima. Nakon što se opredijelio za instrument vibrafon, 1959. godine u Zagrebu osniva jazz kvartet, ‘Zagreb Jazz Quartet’, koji je u sastavu Zlatko Kružić na glasoviru, Zdravko Šatrak na kontrabasu, Ivica Gereg na bubnjevima i Boško Pertović na vibrafonu, potvrdio svoju Europsku kvalitetu. U svojoj mladosti bavio se radioamaterizmom i zbog toga je upisao elektrotehnički fakultet, koji je apsolvirao, ali nikad nije diplomirao. Uz očev blagoslov otišao je putem glazbe, gdje je postao vrhunski jazz izvođač.

Tijekom svog osmogodišnjeg djelovanja, ‘Zagreb Jazz Quartet’, napravio je mnogobrojne koncerte u zemlji i po Europi (Austrija, Italija, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Čehoslovačka, Njemačka, Francuska i SSSR),. Nastupaju sa izvornom glazbom inspirirani s tradicijom svoje zemlje, pa je njihov stil često nazivan “Balkanski Jazz”. Nakon toga 1968. godine na mjesto trubača dolazi Art Farmer (1968./1969.), i sastav prerasta u kvintet i nastavlja djelovati pod imenom ‘Zagrebački Jazz Kvintet’. Kvartet je također dobitnik dviju prestižnih hrvatskih nagrada ‘Porin’, 1996. za najbolji jazz album (Jazz galla Zagreb 900) i za najbolju jazz izvedbu (Jazz galla Zagreb 900). Osim za Croatiu records, svoje albume objavljivali su i za brojne druge izdavačke kuće poput; Phillips, Atlantic, Fontane, Black Lion, Alta i Jazzette. Ansambl je kao kvintet prestao djelovati 1969. godine, a njegovi članovi nastavili su svoju karijeru u brojnim drugim hrvatskim jazz sastavima.

Druženje sa vođom sastava ‘Modern Jazz Quarteta’, Johnom Lewisom, imalo je veliki utjecaj na Petrovićevo uvjerenje da se jazz glazba može prilagoditi etno stilovima i njihovim podnebljima u kojima nastaju. Nastaje suradnja sa hrvatskom opernom pjevačicom Ružom Pospiš Baldani (Zvira voda), te sa istarskim etno glazbenicima Martinom Glavašem i Matom Špadom (Istra u mom srcu). 1970. godine osniva sastav ‘BP Convention’, kojeg čine vodeći glazbenici zagrebačke rock scene, Vedran Božić, Ratko Divjak, Mario Mavrin i Brane Živković, a kasnije se mijenjaju instrumentalisti raznih generacija poput Saliha Sadikovića, Krešimira Remeta i Damira Dičića. U to vrijeme istodobno također vodi i ‘BP Convention Big Band’, dok nakon toga svira u duetu sa Nevenom Frangešom (1985.-1988.).

Boško Petrović kao vrhunski i priznati jazz glazbenik, obišao je cijeli svijet, gdje je svirao po raznim jazz festivalima. U zadnje vrijeme kako je osnovao ‘B.P. Club’ u Zagrebu, rjeđe putuje, a osim međunarodnog jazz festivala koji se održava u irskom gradiću Corku, jednom godišnje odlazi u Italiju, Sloveniju i Austriju.

Njegova diskografija obuhvaća desetke albuma, koji obuhvaćaju njegove prve snimke sa kvartetom Boška Petrovića i članovima orkestra Quincyja Jonesa, do suradnje sa velikim jazz glazbenicima kao što su Clark Terry, Ernie Willkins i Art Farmer, Joe Pass, Buck Clayton i Joe Turner, Buddy de Franco, Kenny Drew, N.H.O. Pedersen i Alvin Queen. Petrović snima sa brojnim Zagrebačkim solistima, kvartetom Boilers, istočnoeuropskim i kalifornijskim jazz solistima , orkestrima Gerryja Mulligana i Olivera Nelsona, klaviristimaDavorom Kajfešom i Nevenom Frangešom, dok u isto vrijeme popularizira etno repertoar. Kao gost nastupa na najprestižnijim svjetskim jazz festivalima (Montreux, Monterey, Detroit, Berlin). Boško Petrović član je HGU-a (Hrvatska glazbena unija) te International Biografical Association i International Who is who in Music.

Boško Petrović iznenada je preminuo 10. siječnja 2011. Petrovićev sin Kolja našao je očevo tijelo oko 11 sati u Petrovićevom stanu u Zagrebu.

1. travnja 1988. godine, u podrumu Tesline ulici br. 7, Boško Petrović otvara B.P. Club, u kojemu su od otvaranja pa do danas nastupili brojni domaći i svjetski jazz glazbenici. Kao gost prve večeri, klub je otvorio veliki jazz gitarista, Joe Pass. U sklopu kluba otvorena je i izdavačka kuća ‘Jazzete Records’ za koju su snimali brojni glazbenici. Prva produkcija bila je BP Club All Stars 90,koja je objavljena 1991. godine, a sadrži neke od najboljih snimki koje su izvedene u klubu. Kroz klub je prošlo mnogo vrhunskih domaćih izvođača poput Arsena Dedića, Gabi Novak, Vice Vukova, Jasne Bilušić, Zdenke Kovačiček, a od mlađih glazbenika često dolazi Nina Badrić. od otvaranja, pa do danas, kroz klub su prošli gotovo svi vrhunski domaći glazbenici i mnogi strani popularni glazbenici, među kojima se nalaze Petrovićev mentor John Lewis i pijanista i skladatelj David Gazarov.

Tijekom rada kluba, mnoge snimke nastupa velikih glazbenika vremenom su se zagubile. Croatia Records 2006. godine objavljuje DVD Jazz gala, na kojemu su dokumentirani nastupi svih velikih jazz glazbenika koji su prošli kroz klub. Jazz gala, sadrži materijal sa kojim se htjelo obilježiti 17 godina neprekidnog rada kluba i nastupa velikih jazz glazbenika u njemu, tijekom tog vremena.

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail