Ana Rucner rođena je u Zagrebu, gdje je i završila studij violončela u klasi prof. Željka Švaglića te Krešimira Lazara. Tijekom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta, kao što su Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je s velikim uspjehom na mnogim glazbenim natjecanjima, a jedna od osvojenih, Ani vrlo dragih nagrada, je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista. Anini roditelji također su glazbenici: majka Snježana solo čelistica u Hrvatskom narodnom kazalištu, a otac Dragan violist je solist u Zagrebačkoj filharmoniji. Anin brat Mario također svira violu. Snježana i Dragan Rucner osnovali su 1998. godine Rucner String Quartet. Čelistica često spominje roditelje kao veliku podršku i osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

Ana je jedna od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem svijeta. Snimila je više od 30 promotivnih videa i nastupala više od 700 puta u tridesetak zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući Hrvatsku putem djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj moderan i jedinstveni način. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Bila je prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno violončelo, čime je privukla i mlađu publiku. Surađivala je s Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, kao i s Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom te harmonikašem i mnogim drugim poznatim umjetnicima. Kao slobodan umjetnik djeluje od 2008. godine, a njezine mnogobrojne aktivnosti pridonose prepoznatljivosti hrvatske kulture diljem svijeta.

Ana Rucner je 2011. godine osmislila autorski projekt, festival u Dubrovniku pod nazivom Ana u Gradu, koji je do danas postao dijelom kulturne tradicije Dubrovnika. Svake godine, u sklopu Festivala, održava originalan koncert, 21. lipnja u pet sati ujutro na Srđu, u kojem uz svoje glazbene goste dočekuje prvo ljetno sunce i na Svjetski dan glazbe oduševljava turiste, koji se zbog ovog jedinstvenog događaja bude u osvit ne bi li doživjeli uistinu nezaboravno iskustvo.

Do sada je snimila pet albuma te osvojila tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za turističke videospotove, zbog čega ju često nazivaju ambasadoricom hrvatskog turizma. Osim turističkih, snimila je i nekoliko autorskih videa među kojima i Kopački rit i Maximus. Osvojila je i titulu počasne ambasadorice grada Pekinga 2011. godine.

Zadnji album “Croatian Heritage”, objavljen početkom 2020. godine, glazbena je karta Hrvatske, a na kojemu je uz brojne druge glazbenike i producente glazbom, odnosno violončelom prošla kroz Hrvatsku.

Press Photo

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail