Novosti

Gitaristički oktet Guitarrismo predstavlja DVD/CD izdanje koncerta održanog na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama

Projekt Guitarrismo nastao je na poticaj Tomislava Fačinija, pomoćnika za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara. Fačini je dobitnike nagrade Orlando na Igrama 2017. godine, gitarski kvartet u sastavu Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić, poticao da prošire sastav u oktet koji bi se na cjelovečernjem gala koncertu predstavio s popularnim skladbama kroz izvedbe u različitim gitarskim kombinacijama.

Ovom izazovnom projektu, prvenstveno zbog nedostatka skladbi za sastav veći od kvarteta te kratkog vremenskog roka za pripremu, hrabro je pristupilo osam gitarista kojima je zajedničko da su diplomirali gitaru na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Darka Petrinjaka. Olakotnu okolnost predstavljala je činjenica što se Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Krešimir Bedek, Tvrtko Sarić, Tomislav Vukšić, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić svi međusobno dobro poznaju i već su ranije zajedno nastupali ili još uvijek nastupaju kao gitarski duo, trio i kvartet. U sastavu od osam gitara odlučili su svirati obrade Krešimira Bedeka i jednu izvornu skladbu – Bašamar Gordana Tudora, koju su Dubrovačke ljetne igre naručile posebno za ovu prigodu.

Zahvaljujući zalaganju Ive Josipovića, čiji je Drmeš za Pendereckog također izveden na koncertu, došlo je do DVD/CD izdanja, pa će ovaj jedinstveni projekt moći čuti, vidjeti, doživjeti i oni koji te vruće večeri 16. kolovoza 2018. nisu mogli biti u, do zadnjeg mjesta ispunjenom, Kneževom dvoru.

Ovaj gitaristički oktet izvodio je djela Ive Josipovića, Antonija Vivaldija, Astora Piazzolle, Manuela de Falle, Gordana Tudora, Paula Bellinatija, Luigija Boccherinija i Henryja Mancinija.

DVD/CD izdanje obogaćeno je popratnom knjižicom s biografijama svih članova okteta, te video snimkom koncerta redateljice Irene Škorić i u video produkciji Artizana Filma d.o.o. Miks i mastering koncerta radio je Goran Martinac u Coratia Records Studiju.

Izdanje je dostupno u prodaji po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na webshopu.

2623 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail