Novosti

Trijumf najvećeg hrvatskog diskografa – 26 Porina u rukama izvođača Croatia Recordsa

Mia Dimšić osvojila 6, Pavao Mašić 4, Parni valjak 3, a Željko Bebek dobitnik 2 Porina!

Dodjelu jubilarnih 25. glazbenih nagrada Porin koja je održana sinoć u splitskoj Spaladium Areni, obilježila je sjajna Mia Dimšić s čak 6 osvojenih Porina, uključujući dvije najprestižnije nagrade za album i pjesmu godine te fantastični orguljaš Pavao Mašić koji je za 4 nominacije u kategorijama klasične glazbe osvojio sve 4 statue! Izvođači Croatia Recordsa, koji su prije svečane dodjele zaslužili rekordni broj nominacija, njih 50, sinoć su trijumfirali s čak 26 Porina u ukupno 35 glazbenih kategorija!

Najviše Porina dobila je najveća domaća glazbena zvijezda Mia Dimšić čiji je debitantski album “Život nije siv” osvojio nagradu za najbolji album, najbolji pop album, najbolju produkciju (Branimir Jovanovac) i najbolje likovno oblikovanje, dok je Mijina autorska pjesma “Bezimeni” proglašena pjesmom godine! U konačnici Mijin drugi album “Božićno jutro” dobio je nagradu za najbolji album popularno duhovne glazbe (producenti Goran Martinac, Domagoj Pavin i Damir Bačić).

25. Porin prošao je i u znaku orguljaša i čembalista Pavla Mašića koji je dobitnik nagrade za najbolji album klasične glazbe (“J. S. Bach: Umijeće fuge”), najbolju izvedbu klasične glazbe (“J. S. Back: Die Kunst Der Fuge BWV 1080: Contrapunctus 1”), najbolju produkciju, a album je dobio Porina i za najbolju snimku klasične glazbe (Božidar Pandurić i Alan Šnajder).

Jedan od najdugovječnijih bendova na hrvatskoj glazbenoj sceni, Parni valjak, okitio se s tri Porina, za najbolju izvedbu grupe s vokalom (“Vrijeme”), najbolji koncertni album (“Live in Pula”) i najbolju produkciju (Marijan Brkić i Nenad Zubak za “Live in Pula”).

Željko Bebek proživljava najbolje trenutke svoje solističke karijere te je s Oliverom Dragojevićem osvojio nagradu za najbolju vokalnu suradnju (“Ako voliš ovu ženu”), dok je odlični album “Ono nešto naše”, kojeg je producirao Branimir Mihaljević, proglašen najboljim albumom zabavne glazbe!

Sjajnu večer sinoć imao je i Elvis Stanić koji je osvojio Porin za najbolji aranžman za pjesmu “Rusulica” koju izvodi s Oliverom Dragojevićem, zatim za najbolju snimku zajedno s Ivanom Popeskićem, a “Rusulica” u Oliverovoj interpretaciji dobila je nagradu i za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Naš najbolji klavirist Matija Dedić i ove je godine ostavio dubok trag na dodjeli nagrade Porin, osvojivši statue za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe – “Male ljubavi (susreti)” i za najbolju instrumentalnu izvedbu, također izvan klasične i jazz glazbe za pjesmu “Potraži me u predgrađu” koju izvodi s Merimom Ključo.

Naša najsjajnija glazbena diva Josipa Lisac dobila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu za pjesmu “Tebi putujem” koju izvodi s grupom Chui. Cinkuši su dobitnici Porina za najbolji album folklorne i etno glazbe s uratkom “Krava na orehu”.

18 godina otkako nas je napustio jedan od najvećih hrvatskih pjevača svih vremena, Ivo Robić, Croatia Records je dobila Porin u kategoriji najboljeg povijesno-tematskog albuma za kompilaciju “100 originalnih pjesama – Ivo Robić” urednika Bojana Mušćeta. Album “64. Zagrebački festival” osvojio je nagradu za najbolji album s raznim izvođačima, kompilacija “51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017. – nove skladbe” za najbolji album klapske glazbe, a “12. Glazbeni festival Šokačke pisme Županja, 2017.” za najbolji album tamburaške glazbe.

Posebno svečani trenuci jubilarnog 25. Porina bile su dodjele nagrada za životno djelo koje su uručene pjesniku i tekstopiscu Jakši Fiamengu, istaknutoj pijanistici Pavici Gvozdić te neponovljivom Oliveru Dragojeviću kojega je puna Spaladium Arena pozdravila dugotrajnim pljeskom.

U izravnom prijenosu, uživo iz Spaladium Arene, nastupili su Mia Dimšić, Parni Valjak, Josipa Lisac, Željko Bebek, Pavao Mašić, klape Dišpet, Bunari i Cambi Split, Petar Grašo, tamburaški sastav Dike i mnogi drugi.

Croatia Records čestita svim dobitnicima nagrade Porin!

Dobitnici Porina – izvođači Croatia Recordsa:
Album godine: Mia Dimšić – “Život nije siv” (Branimir Jovanovac)
Pjesma godine: “Bezimeni” – Mia Dimšić (autor Mia Dimšić)
Najbolji album zabavne glazbe: “Ono nešto naše” – Željko Bebek (Branimir Mihaljević)
Najbolji album pop glazbe: “Život nije siv” – Mia Dimšić (Branimir Jovanovac)
Najbolja ženska vokalna izvedba: “Tebi putujem” – Josipa Lisac i Chui
Najbolja muška vokalna izvedba: “Rusulica” – Oliver Dragojević i Elvis Stanić
Najbolja izvedba grupe s vokalom: “Vrijeme” – Parni valjak
Najbolja vokalna suradnja: “Ako voliš ovu ženu” – Željko Bebek i Oliver Dragojević
Najbolji album folklorne i etno glazbe: “Krava na orehu” – Cinkuši (Dragutin Smokrović Smokva)
Najbolji album klapske glazbe: “51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017 – nove skladbe” (Dušan Šarac)
Najbolji album tamburaške glazbe: “12. Glazbeni festival Šokačke pisme Županja, 2017.” (Ilija Nikolić)
Najbolji aranžman: “Rusulica” – Elvis Stanić ft. Oliver Dragojević (aranžer Elvis Stanić)
Najbolja produkcija: “Život nije siv” – Mia Dimšić (Branimir Jovanovac) / “Live in Pula” – Parni valjak (Marijan Brkić Brk i Nenad Zubak)
Najbolja snimka: “Air/Zrak” – Elvis Stanić with Oslo Symfoniorkester (Elvis Stanić, Ivan Popeskić)
Najbolji album klasične glazbe: “J. S. Bach: Umijeće fuge” – Pavao Mašić (producent Pavao Mašić)
Najbolja izvedba klasične glazbe: “J. S. Back: Die Kunst Der Fuge BWV 1080: Contrapunctus 1” – Pavao Mašić (“J. S. Bach: Umijeće fuge”)
Najbolja snimka albuma klasične glazbe: “J. S. Bach: Umijeće fuge” – Pavao Mašić (Božidar Pandurić, Alan Šnajder)
Najbolja produkcija albuma klasične glazbe: “J. S. Bach: Umijeće fuge” – Pavao Mašić (producent Pavao Mašić)
Najbolji tematsko-povijesni album: “100 originalnih pjesama – Ivo Robić” – Ivo Robić (autor Bojan Mušćet)
Najbolji album popularne duhovne glazbe: “Božićno jutro” – Mia Dimšić (Goran Martinac, Domagoj Pavin, Damir Bačić)
Najbolji album s raznim izvođačima: “64. Zagrebački festival” (Neno Belan)
Najbolji koncertni album: “Live in Pula” – Parni valjak (Marijan Brkić Brk, Nenad Zubak)
Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe): “Male ljubavi (susreti)” – Matija Dedić (Silvio Pasarić, Matija Dedić)
Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe): “Potraži me u predgrađu” – Matija Dedić & Merima Ključo
Najbolje likovno oblikovanje: “Život nije siv” – Mia Dimšić (Vjekoslav i Ivana Crnojevac, Branka Hollingsworth Nara)

Fotografije: Izvan Fokusa – Facebook stranica Porin

1451 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail