Top novosti

CD i Blu-ray izdanje “Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića” predstavljeno u prepunom Hrvatskom glazbenom zavodu

Dugogodišnja suradnja našeg najuglednijeg ansambla, Zagrebačkih solista, i iznimno cijenjenog skladatelja i pravnika prof. dr. sc. Ive Josipovića  okrunjena je koncertom održanim u Muzeju Mimara 28. kolovoza 2019. godine na kojem su Zagrebački solisti i njihovi gosti pod ravnanjem akademika Zorana Juranića izveli pet skladbi iz opusa Ive Josipovića.

Ovaj sjajan koncert snimljen je u produkciji Croatia Recordsa i CMC televizije te objavljen na CD-u i Blu-rayu. “Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića” prvo je izdanje klasične glazbe objavljeno na Blu-rayu uz pripadajuću download karticu i bonus dokumentarac “Ivo i prijatelji”. Radi se o vrhunskom albumu klasične glazbe koji najbolje ocrtava širinu stvaralaštva i neosporan talent Ive Josipovića. Primjereno ovim potpuno zasluženim epitetima, jučerašnje predstavljanje izdanja u Hrvatskom glazbenom zavodu okupilo je mnoštvo gostiju. Njihove Ekscelencije veleposlanici Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine, Republike Azerbajdžan te izaslanici veleposlanstava Kraljevine Maroko i Republike Sjeverne Makedonije, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, bivša ministrica Bernardica Juretić, mezzosopranistica svjetskog ugleda Dunja Vejzović, muzikologinja Erika Krpan koja je i pisala bilješku uz izdanje, prof. Katarina Krpan, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, skladatelj i glavni tajnik HDS-a Tomislav Antun Šaban, brojne kolegice i kolege i poštovatelji rada prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Predstavljanje je otvoreno projekcijom skraćene verzije dokumentarca “Ivo i prijatelji” koji u punoj verziji dolazi kao bonus uz Blu-ray izdanje. Nakon dokumentarca kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin izrazila je iznimno zadovoljstvo realizacijom ovog cijelog projekta, naglasivši kako se radi o prvom albumu klasične glazbe objavljenom na Blu-rayu. Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac izrazio je ponos jer je ovim izdanjem napravljen iskorak prema najboljem načinu publiciranja vrhunskog programa kakav je ovaj, a što predstavlja pozitivan zaokret u razmišljanju o budućnosti diskografije.
U ime organizatora koncerta, Scene Amadeo, okupljenima se obratio ravnatelj Nenad Jandrić koji je istaknuo da je za ovaj koncert Ivo Josipović napisao skladbu Zelena naranča, pjesme iz Dalmacije za gudače.

Osvrćući se na izdanje, svojevrsnu krunu njegove karijere, prof. dr. sc. Ivo Josipović izrazio je iznimno zadovoljstvo što je objavljen izbor skladbi od samih njegovih početaka pa do najnovije, Zelena naranča, a koje su izveli sjajni Zagrebački solisti i njihovi gosti: mezzosopranistica Lucija Ercegovac koja je gostovala u izvedbi skladbe Susreti u snima, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić i Marko Mihajlović koji su gostovali u izvedbi skladbi Kurosavin nemir svijeta i Dernek te pijanisti Filip Fak i Danijel Detoni koji su gostovali u izvedbi skladbe Dernek.

Ivo Josipović za sebe je rekao kako ima dvije ljubavi, pravo i glazbu, i da su to dva njegova profesionalna životna puta. Nakon što se pojavila i treća, politika, komponiranju se nije mogao posvetiti u mjeri u kojoj je htio. Stoga je izrazio zadovoljstvo pozivom Scene Amadeo i angažmanom Croatia Recordsa i CMC televizije u realizaciji cijelog projekta uvjeren kako je ovo tek početak jedne odlične diskografske priče.

Glazbeni producenti albuma su Ivo Josipović i Goran Martinac, likovno oblikovanje potpisuje Daniel Ille, dok je fotografije s koncerta radio Samir Cerić Kovačević. Izdanje je u prodaji po cijeni od 79 kuna (CD), odnosno 99 kuna (Blu-ray).

Foto: Samir Cerić Kovačević

1719 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail