Vlado Smiljanić

Pjesme stoljeća

Poslušajte
Deezer Webshop

Vlado Smiljanić, dugogodišnji ton majstor u Jugotonu i Croatia Recordsu, vrsni je glazbenik koji je svoju glazbenu karijeru započeo sredinom šezdesetih. Rođen u mjestu Stari Gradac, na razmeđi Slavonije i Podravine, svoje je pjesme posvetio podravskom i slavonskom kraju, a pjesme Podravsko srce i Slavonijo, ja sam tvoje dijete postale su takoreći narodnom svojinom, malim himnama Podravine i Slavonije.

Iako i sam sjajan tekstopisac i skladatelj, Vlado Smiljanić na novom je albumu odabrao nekoliko narodnih pjesama poput Ah, kad tebe ljubit’ ne smijem, Djevojke su ruže brale (Kad bi ove ruže male), Ljubio sam crno oko, U ranu zoru i autorskih pjesama Spomen (Na te mislim), Fala, Kraj jezera, Suza za zagorske brege koje je otpjevao i odsvirao uz pomoć sjajne ekipe glazbenika: Josip Iveković (violine), Ivo Plivelić (bračeve), Janika Balaž i Jerry Grcevich (prim), Jadranka Krištof, Dragica Smiljanić i Miro Walter (back vokali).

Teško je saznati ‘ko je napisao i skladao hrvatske narodne popjevke. Narod ih je pjevao kako su čuli od svojih starijih. Nije bilo ni radija, već su selski sastavi svirali na veselicama ili svadbama i tako prenosili s kraja u šira područja, pritom nešto pomalo dodali i dotjerivali. Ako je pjesma imala zgodan napjev brzo se proširila na sve krajeve. Na ovaj CD sam napisao originalne naslove pjesama i autore koje sam jedva pronašao. Originalne riječi pjesme ‘Kad bi ove ruže male’ sam dobio od gospođe Blaženke Nikolin iz Osijeka koja pjeva već više od sedamdeset i pet godina. Morao sam pročitati puno starih pjesmarica, ali nisam uspio za sve pronaći podatke osim godina izdanja, a to su od godine 1833. – 1950.“, objasnio je Smiljanić.

Odabranih dvadeset prekrasnih pjesama zaista zaslužuju epitet pjesme stoljeća, kao što zaslužuju i Smiljanićeve Podravsko srce i Slavonijo, ja sam tvoje dijete, na ovoj kompilaciji izdvojene kao bonus track. Naslovnu stranu albuma krasi crtež poznatog slikara naive Tome Krmića, a u knjižici se uz još jedan njegov crtež nalaze i slike iz privatne arhive Vlade Smiljanića te naslovnice njegovih albuma.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail