Ljiljana Molnar-Talajić

Veliki hrvatski interpreti

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

Ljiljana Molnar-Talajić posljednji je veliki verdijanski glas i velika zvijezda Bečke državne opere te Arene u Veroni. Sopranisticu koja je svjetsku karijeru započela s operom Aida kritika je glorificirala pišući o neopisivoj ljepoti njezina glasa, koji je u svim položajima tako ujednačen, s tolikom izražajnošću, beskrajno suptilan, a u isto vrijeme robustan, prozračan i milozvučan – glas kakav je Verdi samo mogao poželjetiDivina, kako su je mnogi nazivali, apsolutno je zaslužila kompilacijsko izdanje koje bi predstavilo svu raskoš njezinog talenta, a izdavačka kuća Croatia Records tom je prigodom objavila dvostruko CD izdanje Veliki hrvatski interpreti – Ljiljana Molnar-Talajić.

Prvi CD ponajprije predstavlja glanc role koje su Ljiljani Molnar-Talajić osigurale zvjezdani status, pa su tako osim likova iz velikih Verdijevih opera zastupljeni i likovi iz Bellinijevih te Puccinijevih opera, ali i obrade triju starorgradskih pjesama i romansi – Kaleš bre, Anđo, Da smo se ranije sreli i Hoću da te zaboravim. Od Aide, zarobljene etiopske princeze pretvorene u ropkinju, do plemkinja poput Trubadurove Leonore, Ljiljana je svakom liku osim iznimnog glasa dala i i izrazito jak osobni pečat.

Drugi CD posvećen je u potpunosti duhovnoj glazbi. Ljiljana Molnar-Talajić pjevala je tijekom cijele karijere sopranske dionice u velikim oratorijskim djelima poput Requiema W. A. Mozarta i G. Verdija, u Missi solemnis L. van BeethovenaStabat mater A. Dvořáka, kao i ulomke iz misa drugih autora ili popularne skladbe poput Ave Maria J. S. Bacha. Iskreno je vjerovala u sakralnu glazbu kao čovjek i kao umjetnica i ostavila je nekoliko iznimno vrijednih trajnih zapisa, osobito onih ostvarenih u suradnji sa skladateljem i orguljašem Anđelkom Klobučarom.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail