Tihomir Pop Asanović & Prijatelji

Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love (2 CD)

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

43 godine su prošle od zadnjeg solo albuma kultnog Tihomira Popa Asanovića (“Pop”, 1976.) i 45 godina od albuma zbog kojeg je zaslužio kultni status (“Majko zemljo”, 1974.), kao i titulu jednog od najboljih jazz orguljaša Europe. Pop je ponovno okupio fenomenalna glazbena imena i snimio dvostruki album simboličnog naziva “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love” koji je danas objavljen za Croatia Records. A njegova ljubav je glazba – jazz fusion, kombinacija progresivnog jazza, funka i rocka, potpis koji je prepoznat diljem Europe, ali i svijeta.

Osim solo karijere Popov glazbeni put obilježen je i radom u kultnim sastavima Time i September te bendu Jugoslovenska Pop Selekcija, dok je svoj doprinos dao i kao član bendova, prateći ili session glazbenik legendama naših prostora, Bošku Petroviću, Josipi Lisac, grupi Pro Arte i mnogim drugima. Upravo je najbolje regionalne glazbenike, one s kojima se susretao i s kojima je svirao tijekom svoje karijere, okupio na novom dvostrukom studijskom albumu koji se sastoji od hrvatskih i engleskih verzija pjesama te novog makedonskog glazbenog blaga. Tihomir Pop Asanović & Prijatelji naziv je benda koji je radio na svim pjesmama, a osim Popa u njemu su pjevačica Sabrina Hebiri, gitarist Jani Moder, basist Davor Črnigoj i bubnjar David Morgan. Gosti albuma su: Vlatko Stefanovski, Dragan Jelić, Radomir Mihajlović Točak, Nenad Čanak, Vedran Božić, Primož Grašič, Amir Gwirtzman, Drago V., Aki Rahimovski, Janez Bončina, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Saša Antić, Tone Tuoro i Vinko Mihić. Album je sniman u Croatia Records studiju u Zagrebu i RSL studiju u Novom Mestu u Sloveniji kod tonskih snimatelja Mateja Gobeca, Gorana Martinca i Maura Širola, a producirao ga je Duško Mandić. Sjajnu naslovnicu albuma krasi fotografija Popovog sina, Milana Aleksandra Asanovića, dok je likovno oblikovanje radio Ivo T. Montina.

Od prvog predstavljenog singla “Femme fatale”, preko makedonskog bisera “Ludo momče Makedonče” i nove verzije sjajne pjesme grupe September, “Domovino moja”, do progresivnog remek djela “Express Novi Sad”, album “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love” definitivno je jedan od najboljih glazbenih uradaka snimljenih zadnjih godina na regionalnoj glazbenoj sceni. Kao tekstopisac hrvatskih verzija pjesama potpisan je cijenjeni hrvatski glazbeni kritičar Zlatko Gall koji se sada našao na drugoj strani olovke:
“Bila je to s Popove strane – nemoralna ponuda. Zaskočio me na jutarnjoj kavi, koju obično ispijamo u caffeu “Sunce” na Dolcu, pitanjem koje je davalo na zapovijed: ‘A da mi ti napišeš sve tekstove za novi album?’ Kao stari fan njegove glazbe, jedan od vremešnih koji je na dušak posrkao “Majko zemljo” – i album i koncerte – ni trena nisam dvoumio. Već prvo suočenje s novim materijalom tada još u onom elementarnom stanju kod Popa doma, dok mi je svirao buduće skladbe, oborilo me s nogu. I – najkraće rečeno – od mene preko noći napravilo tekstopisca. Nadam se barem blizu sjajne glazbe koju su Pop, vrsna soul-jazz pjevačica Sabrina i genijalni glazbenici, pretočili na album.”

Album je prije službene objave došao u ruke Gallove braće po olovci, glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Dubravka Jagatića koji nisu niti sekunde dvoumili o tome da je riječ o jedinstvenom uratku koji će više od 40 godina kasnije, baš kao i njegovi prethodnici, biti trajno zabilježen u našoj glazbenoj povijesti.

“Od svih povrataka na povratak Tihomira Popa Asanovića čekalo se najduže, od 1976. godine. Primjereno, novi album “Povratak prvoj ljubavi” legendarnog klavijaturista prava je parada i glasna petarda klavijaturističkih bravura majstora svog instrumenta, upotpunjena gostovanjima prestižnih glazbenika koje je samo Pop Asanović mogao okupiti na jednom mjestu. No, osim “tko je tko” na instrumentalističkoj sceni renomiranih regionalnih zvijezda, “Povratak prvoj ljubavi” donosi majstorsku svirku čitavog ansambla, jasne i koncizne pjesme kojima u maniru jazza i funkyja završni glanc daje sjajna pjevačica Sabrina Hebiri, nova vokalna zvijezda velikog i ovdje dokazanog potencijala. Jedino što nas nakon albumskog povratka može zaintrigirati više jest i onaj skorašnji koncertni, kojime će Pop Asanović i na “terenu” potvrditi navode da se radi o ljudima kojima je strastvena svirka prirodno stanje uma, duha i tijela.” – Hrvoje Horvat, Večernji list

“Ovaj album obiluje virtuoznim sviračkim i vokalnim dionicama jer je Asanović odlučio svakome dati njegovih pet minuta s kojima su upotpunili i obogatili njegove pjesme. Savršena kombinacija i nevjerojatan nastavak njegovog rada s prva dva albuma od prije 40-tak godina ali u suvremenoj produkciji. Prepoznatljivi aranžmani i još poznatiji zvuk hammond orgulja kojima se proslavio Tihomir Pop Asanović koji ih i na ovom albumu svira kao da je tek zakoračio na pozornicu. Pri tom je nevjerojatna činjenica da je trebalo proći više od 40 godina da netko snimi takav album s toliko virtuozno odsviranih momenata.” – Dubravko Jagatić, Nacional

I doista, nevjerojatna je energija u Popovim pjesmama, ali i glazbena briljantnost koja kao da je ova 4 desetljeća čučala u njemu i čekala svoje svanuće. Nevjerojatan je i popis glazbenika koji su se odazvali njegovom pozivu, a koji potvrđuje status i ugled ovog pionira jazz fusiona naših prostora. Svemu ovome prethodila je objava remasteriranih reizdanja kultnih albuma “Majko zemljo” i “Pop” na CD-u i vinilu koji su nekoliko mjeseci bili najprodavaniji u Hrvatskoj prema službenoj nacionalnoj top listi prodaje vinila. I novi album doživjet će vinilno izdanje koje će uskoro biti u prodaji.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail