Tihomir Pop Asanović

Majko zemljo + Pop

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

Davne 1973. godine proglašen je za jednog od najboljih jazz orguljaša Europe, samo godinu nakon što je za Jugoton objavljen kultni solo album “Majko zemljo”1976. godine predstavlja još jednu ploču koja će kasnije dobiti kultni status, “Pop” (Jugoton). Svemu tome prethodio je rad u legendarnoj grupi Time, zatim s bendom September te kao dio Jugoslovenske pop selekcije. U pitanju je Tihomir Pop Asanović čije je ime zlatnim slovima zapisano u najvažnijim stranicama povijesti glazbe naših prostora. Općenito jedan od najvećih regionalnih glazbenika, koji uspješno spaja jazz, funk i blues, kao session glazbenik surađivao je i s najeminentnijim imenima s područja bivše Jugoslavije. Nakon plodnih 70-ih godina zbog kojih je bio u samom glazbenom vrhu, povukao se bez ikakvih pojašnjenja.

Poslije 44 godine od prvog solo albuma i 46 godina od prvog albuma grupe TimeCroatia Records objavljuje reizdanje briljantnih uradaka “Majko zemljo” i “Pop” u CD i vinil formatu. Izdanje prati bogata knjižica u kojoj se na njegov rad osvrću glazbeni kritičari Zlatko Gall i Petar Peca Popović.
“Pogled unatrag na Popove samostalne albume iz polovine sedamdesetih apsolutno je vrijedan svake pažnje. Ne samo kao možda zagubljeni ili marginalizirani dokument jednog vremena kojeg su donedavno znali samo “veterani” i kolekcionari vinila spremni izdvojiti tisuću kuna za vinil „Majko Zemljo“. Oni ujedno daju precizan odgovor na pitanje gdje su korijeni i domaćeg jazzy-funk fusiona i sjajnog klavijaturiste koji s novim bendom i novim albumom živi svoju novu mladost”, kaže Zlatko Gall.
„Preživeo je kliničku smrt i razna iskušenja, ali je negde iz senke i tišine izjavio: “Svakog dana vežbam jedan sat ujutru, jedan uveče. To nije loše za zdravlje, ali je dobro za muziku“. Preslušavanjem ovih davnih radova, lako se dolazi do zaključka kako je Asanović, inicijator velikih “projekata” kao što su “Time”, “Jugoslovenska pop selekcija” i “September”, i danas potreban kao autoritet koji će delom a ne poznatošću i slavom ohrabriti druge da se oprobaju u umetnosti kao što je muzika.”– piše u knjižici Petar Peca Popović.

I doista, kada je u pitanju glazba, kada je u pitanju jazz kao jedan od najkompleksnijih glazbenih oblika, jedan od sinonima u domaćem smislu je Tihomir Pop Asanović, glazbenik, orguljaš, virtuoz i vizionar. Reizdanje albuma “Majko zemljo” i “Pop” nije samo podsjetnik na njegovu glazbenu briljantnostnego i početak jedne nove priče satkane u potpuno novi studijski album čiji izlazak očekujemo uskoro, također za Croatia Records. Kolika je Pop glazbena veličina pokazuje i veliki broj glazbenih virtuoza i interpretatora koje je okupio za potrebe snimanja novog albuma, a među kojima su Vlatko Stefanovski, Radomir Mihajlović Točak, Dragan Jelić, Davor Črnigoj, Primož Grašič, Aki Rahimovski, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Janez Bončina, Sabrina Hebiri i brojni drugi, a sve pod producentskom palicom jednog od najvećih producenata naših prostora Duška Mandića.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail