Razni izvođači

Splitska dica – od zidića do vječnosti

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

Po objavi knjige “Splitska dica – od zidića do vječnosti”, novinar i vrsni poznavalac hrvatske i svjetske glazbene scene – Zlatko Gall – počeo je rad na izboru 100 pjesama koje će najbolje sumirati sve ono o čemu je u knjizi riječ – jedna od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena dobila je zasluženu kompilaciju, svojevrsni spomenik s poznatim, a i onim manje poznatim imenima, ali od kojih se svako postalo, i jest, tkivo splitske glazbene scene.

Od šlagera i zabavnjaka preko punka i novog vala, do hip-hop i indie glazbe, Zlatko Gall na jednom je mjestu složio šarolik kolaž, ali tematski raspoređen na pet dijelova: Južnjačka utjeha, Galebovi asfalta, Ping-pong i hip-hop, Novi val i stara voda i Indijanci i bukadžije.

“Svi oni danas čine ‘scenu’ u kojoj je, drznut ću se pa kazati – kao nigdje drugdje,  upisan i genetski kod grada i njegov osebujan mentalitet. To famozno ‘splitsko stanje uma’, piše Gall u tekstu knjižice izdanja. Toma Bebić, Đorđi Peruzović, Oliver, Gibonni, Luky, Petar Grašo, More, Đavoli, Stijene, Jappa, Daleka obala, Dino i Dean Dvornik, Tužne uši, Tutti Frutti, T.B.F., Dječaci, Valentino Bošković, Lovely Quinces, Vojko, Kensington Lima – sudar svjetova, blago Splita! S knjigom, a i ovom kompilacijom, Zlatko Gall ostavio je u nasljeđe budućim generacijama priče o pjesmama i glazbenicima/ama koji/e su se već upisali/e u legendu, kao i ona koja će to tek napraviti. Ova kompilacija je polazna točka svakog budućeg istraživanja splitske glazbene scene, sa svim njezinim skrivenim draguljima. „Jer, kako je to napisao pjesnik i kazališni kritičar Hermann Bahr ‘nema grada u kome bi krik života bio jači’. Možda baš zato u Splitu – čak i u glazbi –  rijetko ima ‘mekih srastanja’ već samo vječnih sudara onih koji su ‘za’ i onih koji su, kako pjeva TBF, ‘uvik kontra, takva sorta'”, zaključuje Gall u tekstu knjižice izdanja.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail