Flam-a Duo

Preludes and Fugues

Poslušajte
Itunes Amazon Deezer Webshop
Udaraljkaši Flam-a Duo predstavljaju prvijenac “Preludes and Fugues”
Flam-a Duo osnovali su Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska), koji su se upoznali 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Igora Lešnika i Ivane Kuljerić Bilić.
Od samog osnivanja dua, velik naglasak stavljen je na komunikaciju, kako međusobnu, tako i s publikom. Koristeći glazbeni nastup kao sredstvo pripovijedanja priča, Flam-a duo se u svojem radu oslanja na intuiciju koja se temelji na snažnoj emocionalnoj povezanosti s odabranim repertoarom. Za ovaj duo, suština komorne glazbe je postizanje maksimalne moguće sinergije između izvođača te zajedničko istraživanje svih elemenata koji oblikuju glazbu: od organiziranja i proširivanja repertoara udaraljkaškog dueta do raščlanjivanja i analiziranja glazbe, zvuka i pokreta te realizacije i prenošenja ideja i emocija tijekom izvedbe.

Ideja “Preludija i fuga” datira još od nastanka dua, s kraja prve zajedničke sezone 2017. godine kada su se Luis i Francesco se pripremali za natjecanje Universal Marimba u Sint-Truidenu. U program finala odlučili su uvrstiti djela Johanna Sebastiana Bacha, pa su tako u njihov repertoar ušli Preludij i fuga br. 24. Uz vodstvo profesora, odsvirali su skladbu istražujući mogućnosti zvuka marimbe, koristeći se nekonvencionalnim tehnikama, što je stvorilo potpuno novu atmosferu i donijelo im velik pljesak i drugu nagradu.

Tri godine kasnije, ideja da nastave s istraživanjem novih stilova aranžiranja postala je stvarnost u obliku albuma “Preludes and Fugues”, koji sažima njihov pogled na komornu glazbuŠest različitih skladatelja i njihov raznolik način suočavanja s izazovom forme preludija i fuge inspirirali su ih da prošire paletu boja i zvukova na marimbi i vibrafonu.

Želimo napomenuti da ovaj album predstavlja kreativan odgovor na jedno od najizazovnijih vremena s kojima smo se do sada susreli u životu: krizu COVID-19. Njen utjecaj čujan je u aranžmanima i u introvertnom karakteru koji skladbe imaju. Primjerice, Sgambatijev Preludij je prvi put odsviran tijekom karantene u vrlo komornoj atmosferi: kod nas doma, svirajući na jednoj (i jedinoj) marimbi koju smo imali na raspolaganju. Aranžman smo razvili u skladu sa situacijom, omogućujući dvama sviračima da dijele jedan instrument. Ova prilagodba okolnostima učinila nas je boljim, jedinstvenijim dvojcem. To ujedinjenje zvuka glavni je cilj ovog albuma.“, poručuju Luis i Francesco.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail