Oliver Dragojević

Original Album Collection

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

Dvije godine prošle su od odlaska velikana hrvatske glazbe Olivera Dragojevića, ali bez obzira što fizički nije među nama, duhom i s pjesmama živjet će i dalje – morski vuk na nebeskoj lažini leži.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine, a njegova glazbena “fantažija” trajala je od trenutka kada je s pet godina u ruke uzeo usnu harmoniku, svoj prvi instrument. Od tada do danas prošlo je više od pola stoljeća, a čarolija Oliverove pjesme ne da se nije ugasila, nego i danas bukti jednakim sjajem. Kao što je Miljenko Smoje svojim Malim i Velim mistom u literarnom, odnosno televizijskom smislu proslavio Dalmaciju i Split, tako je i Oliver Dragojević u glazbenom svijetu na najoriginalniji način publici približio senzibilitet dalmatinske, ali i mediteranske glazbe – njih dvojicu spojila je pjesma Ča je život vengo fantažija. Upravo je tim riječima Oliver zahvalio publici i struci na uručenom Porinu 2018. godine za životno djelo u Splitu. Rasplakao je tada Oliver cijelu Hrvatsku. Njegova publika ni dan-danas ne skriva suze jer otišao je pjevač čije su pjesme ostavile dubok i neizbrisiv trag u srcima mnogobrojnih.

“Oliver je bio laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin 1994. godine koja je velikim dijelom prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve skladbe Cesarica kojom je Oliver potvrdio da će poput “starog morskog vuka” preživjeti sve povijesne turbulencije i da neće ostati zapamćen kao pjevač jednog vremena koje je prošlo, nego da će njegov glazbeni izričaj potrajati i zauvijek ostati aktualan i među mlađim generacijama. Oliver je surađujući sa sjajnim autorima, izdvojit ćemo Zdenka Runjića, Momčila Popadića, Gibonnija i Jakšu Fiamenga, iza sebe ostavio brojne bezvremenske pjesme. Samo pismu duša jubi glasi stih njegove pjesme Poeta – on, pjesma i publika. Oliver je “kozmički Dalmatinac”. Njegove nam se pjesme tako elegantno uvuku u uho ili srce i učine nas dijelom njegovog kozmosa pa postajemo povezani s emocijom autora. Upravo tu leži Oliverova tajna i njegova najveća moć.”piše u knjižici izdanja urednik Domagoj Šiljeg.

Njegovi koncerti bili su neprocjenjivo iskustvo – jedinstveni doživljaj glazbe. Od prvog objavljenog koncerta Oliver u HNK iz 1989. godine koji je sada i po prvi put dostupan na CD-u, preko izdanja Oliver u Lisinskom iz 1996. i Oliver u Areni iz 2001. svjedoci smo srastanja izvođača i pjesme s publikom. Ovoj neraskidivoj vezi po prvi put možemo svjedočiti na jednom mjestu. Box set Oliver Live – Original Album Collection sadrži tri dvostruka Oliverova live albuma, obaveznu koncertnu lektiru za sve njegove obožavatelje. “Bolje pjevam nego govorim”rekao je u jednom intervjuu Oliver.

“Voljeli bismo svi, danas kad ga nema, da nam i govori, samo da je tu. No, njegovi albumi i pjesme ostaju. Live izvedbe pjesama poput Oprosti mi, pape, Skalinada, Što to bješe ljubav, Picaferaj, Moj lipi anđele, Lijepa bez duše, ali i mnoge druge, očarat će vas kao i prvi put kad ste ih čuli – ne bojte se zaplakati. Oliver nas je napustio 29. srpnja 2018. godine, ali uspomena na njega živjet će vječno kao i njegove pjesme koje su mu otvorile vrata raja. I za kraj, ‘ovo je naša pisma jer ništa nas ne dili’.”, piše Šiljeg na kraju teksta posvećenom Oliveru.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail