ANĐELKO KRPAN I NADA MAJNARIĆ

ANĐELKO KRPAN I NADA MAJNARIĆ – NA PUČINI

Poslušajte
Itunes Deezer Webshop
Anđelko Krpan i Nada Majnarić predstavljaju “Na pučini / On the High Seas”
“Dugogodišnja glazbenička suradnja violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić od samih je početaka usmjerena traganju za nepoznatim, zaboravljenim, rijetko izvođenim, ali umjetnički vrijednim i inspirativnim djelima. A takvih u hrvatskoj glazbi ima zaista puno. Njihovom izvođenju nerijetko prethodi pravi muzikološki rad koji podrazumijeva traganje za rukopisom, zatim prijepis i objavljivanje notnog materijala ili otkrivanje starih izdanja u ostavštinama i fundusima knjižnica, a ponekad i pronalaženje partitura u inozemnim knjižnicama.

Naslov “Na pučini”, preuzet iz skladbe Božidara Kunca, bogat je asocijacijama i poziva na avanturu. Uz dvije sonatine i varijacije, CD sadržava deset glazbenih minijatura. Često su upravo glazbene minijature neopterećene gradnjom opsežne glazbene forme, odraz najskrovitijih zamisli i najfinijih pokreta skladateljeve duše. Zanimljivo je da gotovo sve skladbe nose posvete svojih autora (kolegama, prijateljima, supruzi, majci), čime je dodatno naglašen njihov emotivni naboj. Sve su skladbe nastale u 20. stoljeću, a u njihovim se raznovrsnim stilskim odrednicama ogleda divergentnost glazbe toga vremena i posvemašnja sloboda glazbeničkog oblikovanja” – u uvodu knjižice izdanja napisala je Gordana Krpan.

Anđelko Krpan profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te jedan od najcjenjenijih hrvatskih violinista. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian, a redovito svira i snima solistički i u različitim komornim sastavima, pa mu je tako ovo devetnaesto izdanje po redu u našem katalogu. O Anđelkovom sviračkom umijeću govore i brojni Porini te druge nagrade i priznanja koja je dobio, kao i o Nadinom pianističkom umijeću. Nada Majnarić, Za postignute rezultate dobitnica je Bösendorferove stipendije u 1997. godini. Od 1995. godine radi na Konzervatoriju u Beču kao korepetitor. Dobitnica je najviših nagrada na međunarodnim natjecanjima u Beču, Varaždinu, Senegaliji, Švedskoj, Firenci, u Zagrebu.

Album “Na pučini” sadrži dvadeset i tri kladbe koja izvode vrhunski i nagrađivani – violinist, Anđelko Krpan te pijanistica Nada Majnarić. Na ovom izdanju izvode sladbe Rudolfa Matza, Božidara Kunca, Ferde Livadića, Vjekoslava Rosenberg-Ružića te Miroslava Šlika.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail