Tereza Kesovija

Mojih 45 skalina (reizdanje)

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer Webshop

Tereza Kesovija tijekom karijere snimila je sedamdesetak SP/EP gramofonskih ploča i dvadesetak dugosvirajućih, dobar dio toga u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Čehoslovačkoj, SSSR-u, Bugarskoj i Kanadi za diskografske kuće kao što su Philips, Columbia ili EMIMojih 45 skalina bilo je 12. po redu službeno izdanje CD-a s pjesmama u Terezinoj interpretaciji. Izdanje se sastoji od 2 CD-a s njezinim najboljim pjesmamabonus CD-om na kojem se nalazi njezin koncert Tereza live a l’Olympia te bogato opremljenom popratnom knjižicom s raritetnim fotografijama, isječcima njezinih intervjua i tekstovima.

U raznim anketama birana je u vremenu između 1968. i 1986. godine 25 puta za pjevačicu godine. Osvajala je Vijence i Cvjetove popularnosti, proglašena je najbolje odjevenom ženom u Jugoslaviji, a odlukom čitatelja Večernjeg lista 2000. godine pripala joj je laskava titula hrvatske pjevačice stoljeća. Godine 1977. za interpretativne dosege dobiva nagradu Vlaho Paljetak, devedesetih u Splitu proglašena je legendom festivala, na obljetničarskom Zagrebačkom festivalu Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje joj Zlatni Zagrebfest. Godine 2002. ukazom predsjednika Republike Francuske odlikovana je ordenom Chevalier des Arts et des Lettres (Vitez visokog odličja za doprinos u kulturi). Iste godine Philadelphia International League of Humanists (Stalni komitet međunarodne humanističke lige) dodjeljuje joj za doprinos razvoju ideje humanističkog pokreta, za njegovanje i unapređivanje ideje humanizma i za razvijanje povjerenja među ljudima i narodima Zlatnu povelju za humanost i mir. Nositeljica je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tereza je pjevajući proputovala je Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku, europski i azijski dio bivšega Sovjetskog Saveza, nastupala je u Iranu, Izraelu i Libanonu. Na natjecanju za pjesmu Eurovizije branila je 1966. godine boje Monaka, a 1972. godine predstavljala je JugoslavijuSplitski festival bio je njezin drugi dom gdje je izvela više od 40 skladbi i osvojila više od 30 nagrada.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail