Album

GUDAČKI KVARTET RUCNER – PRVIH 25 GODINA

U prodaji je obljetnička kompilacija “Prvih 25 godina / The first 25 years” gudačkog Kvarteta Rucner

Gudački kvartet Rucner ove godine obilježava 25. obljetnicu svog kontinuiranog djelovanja. Tim povodom Croatia Records objavila je kompilaciju prigodnog naziva “Prvih 25 godina / The first 25 years” Kvarteta Rucner s djelima koja je ovaj ugledni gudački kvartet prvi put predstavio javnosti. Riječ je o praizvedbama skladbi koje je publika imala zadovoljstvo prvi put čuti u okviru tradicionalnog godišnjeg ciklusa Gudačkog kvarteta Rucner “Četiri godišnja doba” i to od 2013. do 2021. godine. Devet skladbi: “SlavETNOnija”, “Pazinski purani”, “Murska priča”, “Međimurska suita”, “Igra skakavaca”, “Odsjaji”, “Petar & Pans”, “Sorkočević Linđo”, “Četiri godišnja doba”, reprezentativan su program odabran iz njihovog bogatog repertoara.

Gudački kvartet Rucner utemeljio je 1998. godine  bračni i glazbenički par Snježana i Dragan Rucner. Violinisti Jože Haluza i Josip Novosel, članovi prve postave Kvarteta, pomogli su bračnom paru Rucner u ostvarenju ideje da hrvatsku glazbenu kulturu ožive djelovanjem sastava koji će po umjetničkim značajkama biti drukčiji od ostalih i koji će koncertnim programima obogaćivati glazbenu scenu na, do tada, neuobičajeni način. Današnju postavu Kvarteta Rucner čine i dalje bračni par, Dragan i Snježana Rucner te violonistice, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić-Frankopić.

Predstavljanje djela s ovog CD-a i koncert “Proljeće” iz ciklusa “Četiri godišnja doba” održat će se ovu nedjelju, 16. travnja u studiju “Zvonimir Bajsić” na HRT-u. Gost na koncertu je svjetski poznati virtuoz na bandoneonu i harmonici Peter Soave, njihov česti suradnik i prijatelj.

435 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail