Album

FAMILY & FRIENDS

U prodaji je luksuzno opremljen CD i Blu-ray “Family & Friends” Matije Dedića, sa snimkom koncerta održanog sredinom ožujka u ZKM-u, gdje je naš proslavljeni jazz pijanist oduševio publiku koncertom koji je trajao puna dva i pol sata.

Povod za koncert u jednom od Matijinih najdražih koncertnih prostora bile su tri značajne obljetnice. Kako je na samom početku objasnio Antun Tomislav Šaban, tajnik Hrvatskog društva skladatelja, rijetko kad se dogodi da jedan glazbenik u istoj godini obilježava nekoliko velikih obljetnica, a u Matijinom slučaju to je 25. godina rada jazz sastava “Matija Dedić Trio”50. godina njegovog života i 100. godina jedne od najvećih hrvatskih skladateljica, Dore Pejačević, kojom je Matija posebno fasciniran.

FOTO: Matej Grgić
Upravo je s njenim opusom, klavirskim minijaturama iz ciklusa “Život cvijeća, op.1”Matija započeo koncert. U drugom dijelu koncerta na pozornici su mu se pridružili Krunoslav Levačić na bubnjevima i Žiga Golob na kontrabasu. Ovaj trio već punih 25 godina oduševljava svojim jazz opusom, a za ovu posebnu večer odsvirali su nekoliko Matijinih autorskih skladbi, skladbe Milesa Davisa i Freddiea Hubbarda. Posebno iznenađenje večeri, koje je Matija vješto skrivao i od najbližih suradnika, bila je Lu Dedić koja je uz tatu otpjevala pjesmu “Zadnji sati ljeta”, autora Tvrtka Hreleca i Kristijana Beluhana.
FOTO: Matej Grgić

Na CD-u i Blu-rayu nalazi se jedanaest skladbi u vrhunskoj izvedbi Matije Dedića kao i njegovih prijatelja i obitelji te bogato opremljena knjižica u izdanju CantusaAlbum Family & Friends daje savršeni uvid u Matijinu nevjerojatnu sposobnost improvizacije, posvećenost glazbi i slobodi intepretacije te nevjerojatnu lakoću kojom uvodi publiku u svoj glazbeni svijet.

585 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail