Album

Dame, cure i tambure

U prodaji je trostruko CD izdanje -“Dame, cure i tambure”. Iz naslova albuma očito je da se radi o  pjesmama koje su uz pratnju tambura otpjevale žene. Croatia Records je izdavač ove ženske tamburaške kompilacije s pedeset glazbenih brojeva.

Album otvara, ove godine Porinom nagrađena kraljica tamburaške glazbe, Vera Svoboda sa svojim velikim hitom “Želim biti Slavonijo s tobom”. Dalje se redaju: Marta Nikolin, Viktorija Kulišić Đenka, Marija Pavković Snaša, Gabi Novak, Tanja Mršić, Vlatka Kopić, Gordana Ivanjek, Maja Blagdan, Garavuše, Cecilija, Cure Iz Centra, Đakovčanke, Ladarice, Hanka Paldum, Mirjana Primorac, Ana Štefok i još mnoge druge dame koje su pjevale i snimale tamburaške pjesme.

Već tisućiti puta ove vrijedne žene uspješno razbijaju predrasudu o tome kako je tamburaštvo posao rezerviran isključivo za muškarce. To naprosto nije istina, a ovo izdanje još jednom uvjerljivo ide u prilog pobijanju te netočne teze.

Važno je spomenuti da se na kompilaciji ne nalaze samo slavonske pjesme, nego su uvrštene i neke popularne kajkavske, podravske, međimurske, zagrebačke, kao i pjesme drugih govornih područja. Tako nam primjerice Hanka Paldum pjeva svoj veliki hit “Ono što svaka žena sanja” u duhu sevdaha, a Zdenka Kovačiček svoju “Žutu ružu” pjeva uz tamburaše na štokavici, a Gabi Novak odlično kajka na svima znanoj “Krijesnici”.

“Dame, cure i tambure” je dobro sročena glazbena čarolija koja će nam uspješno vratiti lijepe slike iz djetinjstva, dirnuti nas u dušu i srce ili podsjetiti na vremena i događaje koje pamtimo zauvijek. Tako je to kad pjevaju dame, tako je to kad pjevaju cure, a pjevaju najbolje kad prate ih tambure!

864 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail