Album

Akademski grad

Not Jane je alternativni pop-rock-wave bend iz Širokog Brijega koji je 2016. godine osnovao gitarist i kompozitor Drago Ljubić. Iza sebe imaju veliki broj koncerata u regiji, a zapažen prvi nastup bilježe na festivalu West Herzegowina fest u Širokom Brijegu. Utjecaje pronalaze u novovalnim i indie-rock bendovima prema kojima definiraju svoj zvuk.

“Akademski grad” sadrži devet, redom autorskih, pjesama, a radi se o albumu prvijencu perspektivnog rock benda, nazvanom po njihovom prvom singlu. Novi album nosi duh osamdesetihih godina i Novog vala provlačeći utjecaje moderne indie-rock glazbe.

Sav rad na albumu nastao je tijekom 2018. i 2019. Zbog pandemije su odgađali objavu albuma, ali sad je ona konačno stigla, a uz objavu albuma stižu i brojne prilike za nastupe kojih imaju po cijeloj regiji. Zanimljivost je da su sve pjesme s albuma prvijenca nastale još u srednjoškolskim danima, a njihov autor Drago Ljubić je dobro prepoznao da te pjesme imaju svoju priču i odveo ih na put do albuma na kojem se danas i nalaze.

“U početku nam je zamisao bila EP s 5 pjesma, ali smo se (na sreću) u zadnji tren predomislili i snimili album. Gabrijel Prusina nas je 2018. pozvao da snimimo live video za pjesmu ‘Hipster’, u sklopu projekta Jam with friends, nakon čega smo odlučili da ćemo cijeli posao odraditi kod njega. A onda, kako to već i biva, uz jednu spontanu kavu, naši prijatelji Nikola Galić i Tomislav Topić odlučuju snimiti spotove za pjesme ‘Paranoja’ i ‘Akademski grad’, a ostalo je povijest.

Inspiraciju za tekstove vidim u svemu oko sebe, ali dolazi iz nekog dijela mene, koji je meni samom još uvijek nepoznanica. U slučaju prvog albuma to je bio neki lokalni mirosvijet i polusvijet. Ovaj album je svjedok vremena i prostora s kojima sam davno raskrstio. Što još reći, osim da smo stvarno ponosni na ovo djelo i hvala svima koji nas prate i podržavaju naš rad, bez njih ovo ništa ne bi ni imalo smisla”, ponosno je opisao put do albuma osnivač benda, Drago Ljubić.

434 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail