Razni izvođači

101 hit – Tambure

Poslušajte Posjetite stranicu izvođača
Itunes Amazon Deezer

Tambura kao instrument sigurno je jedna od najvećih glazbenih ostavština naših krajeva, a tamburaška glazba kao proizvod ljudi zaljubljenih u ovaj instrument, tradiciju i kulturu postala je popularna na područjima Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i drugih područja Hrvatske, odnosno preko Zagorja i Gorskog Kotara skroz do Dalmacije, Istre i Kvarnera. Razlog tome je upravo to što je u pitanju tradicionalna glazba s bogatom ostavštinom predaka koji su obitavali na našem području. S vremenom je popularna tamburica dobila i druge, takoreći neizvorne ili novokomponirane oblike, otišla u zabavnu i popularnu glazbu te tamo također ostavila dubok trag. Najveći hitovi izvorne tamburaške, ali i novokomponirane glazbe, odnosno takozvane pop tamburice našli su se na novom izdanju iz nove edicije Croatia Recordsa.

101 hit– tambure donosi presjek bogatog tamburaškog kataloga Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, od najvećih pjevača tog žanra poput Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Zvonka Bogdana i Borisa Ćire Gašparca, preko nezaboravnih tamburaških bendova kao što su Zlatni dukati, Slavonske lole, Zvona, Kristali, Najbolji hrvatski tamburaši, Mladi 6 i Patria, do bendova koji su obilježili pop tamburicu – Baruna, Gazda, Mejaša, Vranca, Bosutskih bećara, Džentlmena i drugih. Tu su i neke od najvećih dama tamburaške scene Marta Nikolin, Viktorija Kulišić Đenka i Cecilija, ali i oni kojima je tamburaška glazba bila samo dio bogate diskografije poput Ive Robića, Vice Vukova, Doris Dragović i Đuke Čaića. I oni kojima tamburaška glazba nije dio svakodnevice zapjevat će na hitove Inati se SlavonijoNe dirajte mi ravnicu, VranacU san mi dođu tambureVesela je šokadijaSve je ona meni ili možda ZoricaDoživotno tvojLaži medeneKada Sava krene prema Brodu ili pak zaplesati uz slavonski Bećarac ili neko tradicionalno kolo.

Sve ove činjenice dovoljno govore o tome koliko je tamburica postala popularna, kako na raznim svečanostima, slavljima i okupljanjima, tako i općenito u društvu i hrvatskoj javnosti pa i među brojnim Hrvatima koji se nalaze daleko u svijetu. Stoga je kompilacija 101 hit – tambure idealna za dobru zabavu i pokoju suzu ili osmijeh, ali i podsjetnik na bogata desetljeća tamburaške glazbe i katalog Jugotona, odnosno Croatia Recordsa kao izdavačke kuće koja je dugi niz godina objavljivala i promovirala, a i danas to čini za tamburašku glazbu i scenu.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail